Sådan hylder de kongehuset

200 flag skal vaje i vinden for det danske kongehus i den kommende weekenden i København

Udgivet Opdateret

Fra Kongens Nytorv og til Rådhuspladsen i København vil flagguirlander med 200 rød-hvide flag vaje i vinden i den kommende weekend som en hyldest til det danske kongehus.

Det siger direktør i Københavns handels- og erhvervsforening, KCC, Michael Gatter.

Det er foreningen, der står bag hyldesten gennem Strøget, hvor også flere af butikkerne hver især vil lave deres egen fejring og hyldest til dronningen, oplyser direktøren.

Særligt forhold

- Det er ikke nogen hemmelighed, at kongehuset ligger KCC og vores cirka 250 medlemmer meget nært, og vi føler et særligt tilknytningsforhold, siger Michael Gatter.

Han finder det derfor helt naturligt, at foreningen hylder kongehuset, dronningen og den kommende konge.

- Det bliver en helt unik oplevelse for alle, der er en del af København. Vi giver en varm velkomst til vores kommende konge og i fællesskab hylder en helt fantastisk dronning, som dronning Margrethe har været for både København og hele Danmark.

Den dannebrogsfarvede flagallé vil strække sig gennem byens hjerte - fra Kongens Nytorv til Rådhuspladsen. (Arkivfoto).

Fra fredag til søndag

Flagalléen, der strækker sig godt 1,1 kilometer gennem byen, vil kunne opleves fra fredag til søndag, men allerede mandag går arbejdet med opsætningen i gang.

Dronning Margrethe meddelte som det sidste i sin nytårstale, at hun træder tilbage efter 52 år som Danmarks regent.

BLÅ BOG: Dronning Margrethe

* Fulde navn: Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid.

* Født: 16. april 1940 på Amalienborg.

* Forældre og søskende: Ældste datter af kong Frederik IX og dronning Ingrid. Har to yngre søstre – prinsesse Benedikte og eksdronning Anne-Marie.

* Ægteskab: Gift 10. juni 1967 med prins Henrik (som indtil brylluppet hed Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat).
Prins Henrik døde i 2018.

* Børn: Kronprins Frederik (født 1968) og prins Joachim (født 1969). De er gift med hhv. kronprinsesse Mary og prinsesse Marie.

* Børnebørn: Otte børnebørn – fem drenge og tre piger.

* Tronfølger: I 1953 blev tronfølgeloven ændret, så også kvinder – og ikke kun mænd – kunne overtage tronen. Dermed kunne prinsesse Margrethe i 1973 udnævnes som dronning efter sin fars død.

Var tronfølgeloven ikke blevet ændret, ville kong Frederik IX’s bror, prins Knud – og efterfølgende hans søn, Ingolf – være blevet regent.

* Residens: I løbet af året bor dronningen både på Amalienborg, Fredensborg Slot, Marselisborg Slot og Gråsten Slot.

* Uddannelse: Filosofikum samt studier i arkæologi og statskundskab på universiteter i København, Cambridge, Aarhus, Sorbonne og London.

* Tilknytning til Forsvaret: Frivillig tjeneste under Hjemmeværnet 1958-1970. Senere æresoberst i forskellige enheder i den britiske hær.

* Interesser: Tegner, maler, syer og broderer. Har løbende udstillet sine malerier, har lavet kulisser og kostumer til balletforestillinger og har designet og syet tekstiler – herunder bispekåber til danske kirker.

Kilder: Ritzau, Kongehuset.

Kronprins Frederik udråbes som kong Frederik X den 14. januar klokken 15 fra balkonen på Christiansborg Slot. Samme dag er der statsråd klokken 14 på Christiansborg Slot. Efter mødet i Statsrådet vil statsminister Mette Frederiksen (S) proklamere tronskiftet på Christiansborg Slot.

Detaljer mangler

Alle detaljer om tronskiftet kendes endnu ikke. 

Men statsrådet finder sted klokken 14 og proklamationen af den nye konge sker klokken 15 den 14. januar.

Derudover flytter de kongelige faner palæ samme dag klokken 17. Fanerne skal overføres fra Christian IX's Palæ, som er dronningens residens, til kronprins Frederik og kronprinsesse Marys residens, Frederik VIII's palæ. Begge med adresse på Amalienborg.

Powered by Labrador CMS