Melodi Grand Prix: Har prøvet det før

Årets grandprix bliver med deltagelse af blandt andre den tidligere vinder Basim og popsangeren Aura Dione.

Udgivet Opdateret

Når årets danske melodigrandprix løber af stablen den 17. februar, er det blandt andet med deltagelse af den tidligere vinder Basim.

Det kommer til at foregå i DR's koncerthus, hvor showets værter, Stéphanie Surrugue og Sara Bro, styrer slagets gang.

- Jeg er ekstremt glad for, at jeg får lov til at være med igen. Det er jo en kæmpe ting at få lov til at have en sang med, som man selv har skrevet, siger Basim.

Den 31-årige sanger og sangskriver glæder sig først og fremmest til at stå på scenen og fortælle en historie med sin sang.

Hyldest til livet

Han stiller op med sangen "Johnny", der er en fortælling om en mand, som Basim mødte på et hospice, og de forbindelser, der opstår mellem mennesker. Og så er den en hyldest til livet.

- Jeg synes, det er en mere erfaren mand, der står på scenen i år. Både livsmæssigt, men også musikalsk, siger Basim.

Det er ti år siden i år, at Basim vandt det danske melodigrandprix og fik lov til at repræsentere Danmark ved Eurovision. Nu håber den 31-årige sanger, at han kan få muligheden igen. (Arkivfoto).

Det er ti år siden, at Basim vandt Dansk Melodi Grand Prix med nummeret "Cliche Love Song", der blev nummer ni ved Eurovision.

Mere internationalt sigte

Og netop Eurovision spiller særligt en rolle i år, hvor det danske Grand Prix skal have et mere internationalt sigte.

Siden 2019 er Danmark ikke nået længere end til semifinalen ved den internationale konkurrence.

Det har ført til et omfattende analysearbejde i DR, der er endt med en ny strategi og tilgang til showet, forklarer den programansvarlige chef, Erik Struve Hansen.

Vil tage ved lære

Han fortæller, hvordan DR har forsøgt at stille skarpt på at udvælge deltagere med henblik på en vindersang, der kan klare sig bedre i Eurovision end de seneste tre år.

De 10 seneste vindere af Melodi Grand Prix

Her er et overblik over, hvad der er værd at vide om den danske deltagelse i Eurovision:

* Indtil 2004 var alle sange ved Dansk Melodi Grand Prix på dansk, men så valgte DR at ændre reglerne.

* Der blev ikke afholdt melodigrandprix i Danmark i 1994, 1998 og 2003, fordi Danmark havde fået en for dårlig placering i Det Internationale Melodi Grand Prix året før.

* Danmark har vundet Det Internationale Melodi Grand Prix tre gange:

I 1963 med Grethe og Jørgen Ingmanns “Dansevise”.

I 2000 med Brødrene Olsens “Smuk som et stjerneskud”.

I 2013 med Emmelie de Forests “Only teardrops”.

* Eurovision Song Contest blev i 1964 afholdt i Tivolis Koncertsal med DR’s speakerpige Lotte Wæver ved roret.

* Det Internationale Melodi Grand Prix blev i 2001 afholdt i Parken i København.

* B & W-hallerne på Refshaleøen i København dannede i 2014 rammen om Eurovision Song Contest.

* Eurovision afholdes i år i Lissabon i Portugal. Sangeren Rasmussen skal repræsentere Danmark med sangen “Higher Ground”.

Kilder: Den Store Danske, DR, Koda.

- Vi har lavet et ret dedikeret arbejde og prøvet at analysere os frem til, hvad det er for nogle sange, der har klaret sig godt de seneste tre års tid - altså hvilke genrer har de været, og hvordan har de været bygget op, og så har vi prøvet at lære noget af det, siger Erik Struve Hansen.

For fokus i år er i højere grad, at sangene rummer et internationalt potentiale.

Kærlighed ved første lyt

- Vores analyse viser, at der skal være kærlighed ved første lyt. Sangen skal vække en følelse i dig, fra allerførste gang du hører den. Og så skal den kommunikere klart og tydeligt. Den må ikke være superironisk eller have en pointe, der er svær at afkode, siger programchefen.

Det er som tidligere en blanding af en fagjury og seernes stemmer, der afgør, hvem Danmark skal sende videre til den europæiske sangkonkurrence.

Flere jurymedlemmer

Men DR skruer op for antallet af jurymedlemmer og supplerer juryen med folk fra både ind- og udland med begreb om den gode grandprixørehænger. Der er i alt 20 medlemmer i juryen.

- Det har vi gjort for netop at styrke Danmarks chancer, så vi ligesom også får et Eurovision-blik på det hele, siger Erik Struve Hansen.

Blandt nogle af konkurrencens andre deltagere er også sangerinden Aura Dione. Hun har både haft kommerciel succes herhjemme og i Tyskland, hvor hun har ligget nummer et på hitlisten.

Otte kæmper om sejren

Sanger og rapper Camilla Chu Xu Bjørner med kunstnernavnet Chu Chu, som er opvokset i Danmark og Kina, er et af konkurrencens yngre stjernespirer.

Der er i alt otte artister, som kæmper om at på en plads ved Eurovision 2024, der afholdes i Malmø til maj.

Powered by Labrador CMS