Kender fængslet inde fra

Skuespilleren David Dencik er aktuel i DR-dramaet "Huset", som af flere anmeldere er blevet kaldt hans livs rolle

Udgivet Opdateret

Mens andre unge mennesker sad bag kassen i den lokale brugs eller langede latte over disken på en smart café, arbejdede David Dencik hos Edeka-købmanden i Vridsløselille Fængsel.

Her piskede han frem og tilbage mellem disken og lageret og solgte hakkekød, remoulade og flåede tomater til de indsatte, som så kunne lave deres egen mad.

- Jeg løb som en yoyo frem og tilbage og servicerede dem og kom jo så helt tæt på miljøet, fortæller han.

Nysgerrig

- Jeg kom ret tæt på det med stærke og svage fanger, og hvordan det var opdelt, og hvordan det var et meget darwinistisk system – de stærke blev stærkere dag for dag, og de svage – narkomanerne, der har brug for deres junk – blev mere og mere tilintetgjort.

At han tog job hos købmanden i Vridsløselille Fængsel, bunder nok i samme drive, som er grunden til, at han er blevet skuespiller, funderer han - en nysgerrighed.

- Jeg syntes, det var nærmest et privilegium. Det synes jeg sådan set stadigvæk. Man får en gratis billet ind i et mikrokosmos. Hvordan skulle jeg ellers komme i fængsel, medmindre jeg selv gjorde noget kriminelt - det har jeg jo ikke i sinde at gøre, siger han.

David Dencik kan fejre 20-års jubilæum som skuespiller i år. Han blev uddannet i Sverige, som han har rødder i, og han har været tilknyttet Sveriges nationalscene, Dramaten. (Arkivfoto).

Vendte tilbage

- Alle besøg er sådan nogle små lommer ind i samfundet gratis – eller aflønnet selvfølgelig. Det var også hårdt arbejde. Men det er vel nogle af de små ting, livet kan byde på. Det er også det, skuespillere gør, når de researcher.

David Dencik vendte tilbage til sin tidligere arbejdsplads under indspilningerne af serien "Huset". Vridsløselille Fængsel, som blev nedlagt i 2016, udgjorde en autentisk kulisse til det aktuelle DR-drama.

Den 48-årige skuespiller spiller en af de fire fængselsbetjente, serien centrerer sig om. Betjentene har tre måneder til at få bugt med den dårlige omtale, hierarkiet og handlen med stoffer, der dominerer blandt fangerne.

Mødtes med virkelige fængselsbetjente

For at forberede sig til rollen i uniformen mødtes David Dencik med virkelige fængselsbetjente.

David Dencik

Karl David Sebastian Dencik (født 31. oktober 1974 i Stockholm), er en dansk/svensk skuespiller.

I Danmark mest er kendt for sin rolle som psykiateren Anders Assing i DRs tv-serie Lykke. 

Han vandt en Robert for bedste mandlige hovedrolle i filmen "En Soap" og for bedste mandlige birolle i TV-serien "Kastanjemanden".

David Dencik er søn af professor i psykologi Lars Dencik og Kerstin Allroth-Dencik og bror til forfatteren og filminstruktøren Daniel Dencik.

Familien flyttede i 1976 til København, hvor David boede indtil han blev optaget på Teaterhögskolan i Stockholm i 1999. Han afsluttede sin skuespilleruddannelse fra skolen i 2003.

Både under og efter sin uddannelse var han tilknyttet teatret Dramaten (i Stockholm), hvor han var med til at opføre en række forestillinger.

Han er certificeret capoeira-instruktør og har i længere perioder boet i Belo Horizonte, Brasilien.

I Variety blev han i 2013 betegnet som en af Europas bedste karakterskuespillere.

I 2009 blev han tildelt Det Svenske Filmakademis Kurt Linder-stipendium på 20.000 svenske kroner. 

Derudover har han været nomineret til fem Robert-priser, fem Bodilpriser, to Guldbagger samt en række internationale priser. I 2006 var han Shooting Star ved Berlins filmfestival.

Han har medvirket i en række internationale film, bl.a. Dame, konge, es, spion. Derudover har han arbejdet sammen med forskellige amerikanske instruktører, herunder Steven Spielberg, Tommy Lee Jones og David Fincher.2

- Jeg fik en forståelse af, hvordan man åbner og lukker døre, hvordan tillid opbygges - eller forsvinder - og om konflikteskalering og konfliktnedskalering. Noget, mange mennesker kender, hvis de har børn, siger David Dencik med et lille grin.

- Hvordan man nedskalerer et barns frustration - eller hælder brænde på - minder ret meget om fangernes frustration, så sådan nogle samtaler havde vi, fortæller han.

Skaber ubalance

Selv om serien udspiller sig i et fysisk fængsel, skildrer "Huset" også det indre fængsel.

Henrik, David Denciks karakter, er noget loren ved den nye nultolerance-kampagne, som skal komme problemerne til livs, og mener, at man ikke skal udligne de hårde og de svage fanger, for det skaber ubalance.

Mens det foregår i det åbne inden for murene, lever han selv et liv i det skjulte uden for fængslet. Når han foregiver at tage til badminton, dyrker han en helt anden form for gymnastik uden sin kone og søns vidende.

Flotte anmeldelser

Stjernerne er drysset ned over dramaet, som er blevet kaldt råt, barskt og kynisk. Flere anmeldere kalder "Huset" hans livs rolle.

- Jeg giver jo altid noget af mig selv - det har jeg som målsætning at gøre, hver gang jeg arbejder. Hele skuespillerfaget handler om at give noget, og hvis ikke jeg havde givet noget, så var jeg jo mislykkedes, siger han og tilføjer så:

- Jeg har været meget engageret og meget optaget og involveret følelsesmæssigt i det her projekt ... Helt særligt engagerende har det faktisk været for mig.

Følte sig fri

Det har også været tilladt at være investeret, fortæller han. At improvisere og komme med kreative input.

- Jeg har følt mig meget fri ... Altså ja, det er mærkeligt ..., siger David Dencik og funderer over det, han lige har sagt:

- Jeg tror, jeg næsten aldrig har følt mig så fri i arbejdet, som jeg gjorde, da jeg lavede det her fængselsdrama. Vi har kunnet bidrage mere til det her, end jeg kan til mange andre ting, fordi rollerne er så meget os på en eller anden måde, og der er så meget improvisation.

Næste afsnit af "Huset" kan ses på DRTV fra fredag morgen og sendes på DR1 søndag klokken 20.00.

Powered by Labrador CMS