Jørgen Reenberg valgte selv sit gravsted

Torsdag begraves den tidligere kongelige skuespiller Jørgen Reenberg ved en ceremoni i Søllerød Kirke

Udgivet Opdateret

Jørgen Reenberg, der regnes blandt de største skuespillere herhjemme i anden halvdel af det 20. århundrede, bliver begravet torsdag middag fra Søllerød Kirke.

Den tidligere kongelige skuespiller døde den 10. november kun to dage efter sin 96-års fødselsdag og efter en karriere på godt 60 år som kongelig skuespiller og et væld af skuespilpræstationer.

Bedemand Marie Torp har planlagt torsdagens begravelse, men hun vil ikke sætte tal på, hvor mange der ventes at møde op for at sige et sidste farvel til Reenberg. Men forventningen er, at mange vil benyttet lejligheden.

Valgte selv gravsted

Jørgen Reenberg har selv valgt det gravsted, hvor han bliver stedt til hvilke på Søllerød Kirkegård, oplyser Marie Torp.

At skulle fremhæve enkelte af Jørgen Reenbergs præstationer frem for andre fra en karriere vil unægteligt ske med en risiko for protester over det udeladte.

Næppe kommer man dog uden om Reenbergs fortolkning af "Admiralens Vise" i rollen som overadmiral Joseph Porter i opsætningen af Gilbert og Sullivans operette "Pinafore" på Det Kongelige Teater i 1955.

Foruden sin rolle som admiralen har han leveret dybfølte tolkninger af store roller som blandt andet Horace i Moliéres "Fruentimmerskolen", Albert Ebbesen i Heibergs "Elverhøj" og som Meyer og Gamle Levin i Nathansens "Indenfor Murene".

Skuespiller Jørgen Reenberg fotograferet i sit hjem Virum, den 11. maj 2008. Reenberg døde i en alder af 96 år. Hans karriere som kongelig skuespiller strakte sig over 60 år. (Arkivfoto).

Debutterede som 19-årig

Jørgen Reenberg var blot 19 år gammel, da han i 1947 debuterede i skuespillet "Nattefrost" på Det Kongelige Teater, som siden skulle blive centrum for hans arbejdsliv.

I 2008 - godt 60 år efter - spillede han sin sidste rolle på teatret.

Det var rollen som inkassatoren Linqvist i August Strindbergs "Påske". En rolle, som Reenberg selv valgte, skulle være hans sidste.

Jørgen Reenberg hørte til generationen af skuespillere efter den måske største stjerne af dem alle, Poul Reumert.

Men Reenberg anses af mange for at være om ikke på niveau med Reumert så i hvert fald tæt på.

Powered by Labrador CMS