- Jeg har fjernet mange hænder

Skuespillerinde Ann Eleonora Jørgensen fandt inspiration fra sit eget liv til sin rolle i serien "Bag enhver mand", hvor hun spiller restaurantejeren Vibeke

Udgivet Opdateret

Det er den midaldrende kvinde, der står for skud, når der skal skabes et godt grin uden samvittighedskvaler.

I hvert fald hvis man spørger skuespillerinde Ann Eleonora Jørgensen. Hun er aktuel som restaurantejeren Vibeke i den nye DR-dramakomedieserie "Bag enhver mand".

Med sine 58 år er skuespillerinden selv en del af den gruppe, som hun påpeger, bliver karikeret, uden at det bemærkes.

- Må udstille alle

- Jeg mener, at vi i princippet må udstille og lave pis med alt og alle, men vi skal lige være klar over, at det eneste, vi efterhånden udleverer med helt god samvittighed, er kvinder over 50, siger skuespillerinden.

Selv om solidaritet på tværs af køn er vigtigt for Ann Eleonora Jørgensen, vil hun alligevel gerne slå et slag for den midaldrende kvinde.

- Vi er lidt latterlige, når vi bliver ældre - både i samfundet, medierne, mediebossernes og instruktørbossernes øjne. Det synes jeg, er pænt forstemmende og værd at bide mærke i, siger skuespillerinden.

Fra tue til tue

Ann Eleonora Jørgensen har været skuespiller siden starten af 90'erne både på teateret, filmset og tv. Hun er kendt for roller i tv-serierne "Herrens veje" og "Forbrydelsen", men har også gjort sig i dramakomedier som "Italiensk for begyndere".

Hun er freelancer og beskriver selv sin måde at arbejde som at springe fra tue til tue. Den måde at arbejde på har budt på flere forskellige konstellationer, hvor hierarkiet har været og stadig er en unægtelig del.

- Hvad enten vi vil det eller ej, så er det der jo, siger Ann Eleonora Jørgensen.

Har fjernet mange hænder

- Det er mere måden, hvorpå man opfører sig i hierarkiet, som stadig er værd at sætte under lup, forklarer skuespillerinden og tilføjer:

- Jeg er selv fra en generation, der bestemt har oplevet hierarki og en masse småkrænkelser. Der er blevet fjernet mange hænder.

I serien "Bag enhver mand" bliver netop hierarkiet på arbejdspladsen skitseret. Den tager udgangspunkt i en københavnsk gourmetrestaurant, hvor man følger magtkampen mellem køkkenchefen Michael og den nyansatte souschef Naja.

Dejligt med kvindelig krænker

Ann Eleonora Jørgensens rolle, Vibeke, er restaurantens ejer og har mere dens renommé for øje end medarbejdernes ve og vel. Det overlader hun blandt andet til den yngre køkkenchef, som hun - fra sit perspektiv - har en uskyldig flirt med.

Me Too

Me Too er et globalt internetfænomen fra 2017 og frem, hvor især kvinder har afsløret og delt seksuelle krænkelser via de sociale medier under hashtagget #MeToo (bogstaveligt også jeg eller også mig). Hashtagget spredte sig viralt fra oktober 2017. Bevægelsen har vakt en meget stor debat om køn og ligestilling. Selve begrebet blev første gang lanceret i 2006 af Tarana Burke, en amerikansk borgerrettighedsaktivist og advokat.

Kilde: Wikipedia

- Jeg synes, at det er dejligt at se en kvindelig krænker. Vi har det med stereotypt at tænke, at en krænker er en mand, siger Ann Eleonora Jørgensen.

Udleverer nogle jeg kender

Skuespillerinden har fundet inspiration til rollen ved at tænke tilbage på, hvem hun selv er stødt på hen ad vejen.

- Jeg udleverer lidt nogle, som jeg kender. Nogle, der laver noget andet, men som jeg har mødt, siger hun med et smil.

Det næste afsnit af serien "Bag enhver mand" kan ses fredag aften på DR1, og seriens alle otte afsnit er allerede nu tilgængelige på DRTV.

Powered by Labrador CMS