Carmen Curlers-stjerne: Jeg var nærmest en klump ler

Skuespilleren Christian Tafdrup var ude, hvor han aldrig har været før, i gestaltningen af sin rolle som den paralyserede Poul i DR-dramaet "Carmen Curlers"

Udgivet Opdateret

Det kostede Christian Tafdrup stemmen og en uge syg på langs at skildre en mand på et trip så skidt, at det forårsager skrækindjagende hallucinationer.

Den kendte skuespiller lå i koldt, koldt vand og råbte og skreg i timevis om og om igen for at skildre situationen i en række scener i den igangværende anden sæson af "Carmen Curlers".

Må ikke sige nej

- Der kunne jeg godt mærke, at det var sjovt som skuespiller bare at gøre, hvad der blev sagt, fortæller Christian Tafdrup.

- Jeg havde en aftale med mig selv: "Jeg må ikke sige nej, og jeg må ikke begynde at diskutere noget. Jeg skal bare gøre alt, hvad instruktøren siger", fortæller Christian Tafdrup.

I DR-dramaet spiller han den paralyserede Poul, der er blevet indlagt på et nervesanatorium, i håbet om at han kommer til sig selv igen.

- Jeg havde en aftale med mig selv: 'Jeg må ikke sige nej, og jeg må ikke begynde at diskutere noget. Jeg skal bare gøre alt, hvad instruktøren siger', fortæller Christian Tafdrup om sine scener i anden sæson af 'Carmen Curlers'. (PR-foto).
- Jeg havde en aftale med mig selv: "Jeg må ikke sige nej, og jeg må ikke begynde at diskutere noget. Jeg skal bare gøre alt, hvad instruktøren siger", fortæller Christian Tafdrup om sine scener i anden sæson af "Carmen Curlers". (PR-foto).

En klump ler

Lægerne eksperimenterer med at give patienterne LSD - et stof, der frembringer psykoselignende tilstande, og det efterlader Poul som en bjæffende hund.

- Det syntes jeg, var rigtigt inspirerende - at jeg nærmest var en klump ler for andre. At sige: "Nu er jeg ligesom bare et stykke værktøj" var fedt. Det gjorde, at jeg kunne koncentrere sig om bare at være til stede i det og ikke at skulle være sådan: "Er det nu godt nok?", fortæller Christian Tafdrup.

- Da jeg gik hjem derfra, tænkte jeg: "Sikke en fed oplevelse at gå på arbejde og få lov til sådan noget", lyder det fra den 45-årige skuespiller.

Ond i sulet

"Carmen Curlers" er inspireret af virkelighedens iværksætter Arne Bybjerg, som i sin tid udviklede den elektriske papillot.

I DR-dramaet portrætteres han frit under navnet Axel Byvang, og Christian Tafdrup spiller iværksætterens barndomsfjende, som har haft en hårrejsende reaktion på papillottens succes.

I den første sæson var han ond i sulet.

Søgte grænser

I anden sæson er han gået helt i hundene - bogstaveligt talt - og den ændring gestalter Christian Tafdrup.

- Jeg er meget blufærdig i virkeligheden på mange måder - men jeg tror, at jeg er meget lidt blufærdig som skuespiller, siger han og fortsætter:

- Jeg synes, der er noget smukt i at søge grænserne i sit fag - det er jo ikke bare noget med at være nøgen, men også at komme ud i nogle følelser og sådan noget. For mig var det i hvert fald en stor oplevelse at få lov til.

Tit kontroltab

Grunden til, at man bliver skuespiller eller laver alt muligt andet kunst, er jo, at man kan få lov til at udleve noget, man ikke kan udleve i virkeligheden, funderer Christian Tafdrup.

- Der er jo tit en eller anden form for kontroltab, som er fed, og det er en gave, fordi det jo stadig bare er en film eller en serie, siger han og tilføjer:

- Jeg tror, de fleste skuespillere vil sige, at der er noget tilfredsstillende i at udleve det forbudte.

Flere succeser

Christian Tafdrup blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i København i 2003.

Han fik sin første store filmrolle i den romantiske komedie "Den store dag" fra 2005, siden i Susanne Bier-dramaet "Efter brylluppet" og i TV 2's dramakomedieserie "Lærkevej".

Instrueret flere film

I de senere år har Christian Tafdrup også stillet sig om på den anden side af kameraet - og med stor succes - ved siden af skuespillet.

Han har instrueret "Forældre", "En frygtelig kvinde" og "Speak No Evil", som alle er blevet belønnet med flere fornemme filmpriser.

International opmærksomhed

Især sidstnævnte, "Speak No Evil", har også vakt international opmærksomhed.

Verdensstjernen Robert Pattinson, som er kendt fra Twilight-filmene og har spillet selveste Batman, har udvist stor interesse for filmen og tog selv kontakt til Christian Tafdrup, og de pønser på et fælles projekt.

Meget til på Zoom

- Det går meget godt. Det kører stadigvæk, men det tager tid, fortæller Christian Tafdrup.

- Jeg synes, jeg bruger meget krudt på Zoom-møder med Hollywood, som jeg aldrig rigtigt ved, om er virkeligt eller ej. Men da jeg talte med Robert Pattinson, lignede det i hvert fald ham, siger Christian Tafdrup med et lille grin.

Tager lang tid

- De snakker meget, og man snakker selv meget. Så vejen til, at det rent faktisk bliver til noget, tager tid og kræfter. Men jeg skriver på manuskriptet med ham på sidelinjen. Om det bliver til noget, aner jeg ikke. Men det lever, indtil jeg har et færdigt manuskript. Og så må vi se.

Næste afsnit af "Carmen Curlers" kan ses på DR1 søndag klokken 21.00. Afsnittet er allerede tilgængeligt fra fredag morgen på DRTV.

Powered by Labrador CMS