Dronning Margrethe sendte særligt SMS

Michael Ehrenreich var dronning Margrethes nærmeste samarbejdspartner gennem seks år. Fredag den 9. februar fylder den tidligere hofmarskal 70 år

Udgivet

I store dele af sit liv havde Michael Ehrenreich beskæftiget sig med udenrigspolitik, da kongehuset stak en føler ud.

Dronning Margrethe og prins Henrik skulle have en ny hofmarskal. En stilling, der ikke slås op - den bliver man håndplukket til af majestæten.

Sådan gik det til, at Michael Ehrenreich i 2015 modtog en sms, der fik ham til at skifte job. Fra direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab til det højeste embede på Amalienborg.

Gik på pension

Indtil 2021, hvor han fratrådte for at gå på pension, var det ham, der i rød kammerherreuniform og marskalstav gik foran ved de store fester, ligesom han ledsagede regentparret på udlandsbesøg.

Mindre synligt for offentligheden havde han det øverste ansvar for hoffets økonomi og omkring 130 ansatte.

Blandt de største opgaver blev planlægningen af prins Henriks bisættelse i 2018 fra Christiansborg Slotskirke.

Uddannet journalist

Michael Ehrenreich, der fylder 70 år den 9. februar, blev journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 1979.

Det førte til en lang karriere i dansk presse. I mere end 20 år var han ansat på Berlingske Tidende blandt andet som politisk journalist og som korrespondent - først i London og siden i Washington D.C.

Da han vendte hjem til København i 1993, blev han avisens udlandsredaktør. Frem til 2003 var han medlem af chefredaktionen.

Michael Ehrenreich og hans hustru, Lemmi Tui, til festforestilling i Det Kongelige Teater i anledning af dronningens 50-års regentjubilæum i 2022.
Michael Ehrenreich og hans hustru, Lemmi Tui, til festforestilling i Det Kongelige Teater i anledning af dronningens 50-års regentjubilæum i 2022.

Stor viden om udenrigspolitik

Siden fulgte ni år som medredaktør på Kristeligt Dagblad, indtil Det Udenrigspolitiske Selskab kaldte i 2013.

Selskabet har siden 1946 haft til formål at fremme kendskabet til udenrigspolitik ved at arrangere konferencer og studierejser.

Med den nye direktør og hans store viden om udenrigspolitik skulle selskabet friskes op, så også yngre generationer fandt det interessant.

Har skrevet biografi

USA spiller en særlig rolle for Michael Ehrenreich. Blandt andet har han skrevet biografien "Hillary - en amerikansk historie", der udkom i 2007.

Senest har han været i delstaten New Hampshire i forbindelse med primærvalget. Her overværede han et vælgermøde med Donald Trump, der sandsynligvis bliver Republikanernes kandidat til præsidentvalget i november.

En underdrivelse

Den oplevelse har han delt med lytterne på DR's P1 og Altingets læsere.

- Det vil være en underdrivelse at beskrive Donald Trumps ankomst i salen som en rockstjernes. Publikum modtager ham snarere som en vækkelsesprædikant, hvis prædiken de ganske vist kender i forvejen, men som alligevel får varmen til at brede sig i kroppen i den mørke januaraften, skrev han 23. januar.

Michael Ehrenreich er gift med Lemmi Tui, der er svensk-estisk, og sammen har de to voksne døtre. De er født i henholdsvis London og Washington.

- Så det er lidt af et misk-mask, har han tidligere udtalt.

Powered by Labrador CMS