Kendt prins i store problemer

Medlem af tidligere tysk kongefamilie risikerer lang fængselsstraf

Udgivet Opdateret

Retssag mod Prins Heinrich XIII og Reichsbürger-bevægelsen

Prins Heinrich XIII, medlem af den tidligere tyske kongefamilie, er anklaget i en sag om planlægning af statskup, sammen med otte andre, tilknyttet den yderliggående Reichsbürger-bevægelse.

Reichsbürger-bevægelsen anerkender ikke det moderne Tyskland og dets love, idet de mener, at den nuværende republik illegitimt har erstattet Det tyske Rige fra 1871 til 1945.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

I Frankfurt indledes der tirsdag en retssag mod en 72-årig aristokrat, som er medlem af en tidligere tysk kongefamilie, og som står i centrum af et militant netværk på den yderste højrefløj.

Netværket er anklaget for at have planlagt et statskup.

Er hovedperson

Hovedpersonen i sagen ved den regionale domstol i Frankfurt, prins Heinrich XIII fra den royale Reuss-slægt, står sammen med otte andre anklaget for at være tilknyttet den yderliggående "Reichsbürger-bevægelse".

Arkivfoto af prins Heinrich XIII fra den royale Reuss-slægt, som sammen med otte andre står anklaget for at være tilknyttet den yderliggående "Reichsbürger-bevægelse". I Frankfurt indledes retssagen mod den 72-årig aristokrat og hans gruppe.

Flere af de anklagede er tidligere medlemmer af Tysklands væbnede styrker og af partiet Alternative für Deutschland (AfD, som tyske efterretningstjenester klassificerer som en mistænkt ekstremistisk gruppe.

Ekstremt

Siden 2021 har efterretningstjeneste BfV klassificeret AfD som potentielt ekstremt.

Det såkaldte netværk af "rigsborgere" mener, at den moderne tyske republik illegitimt har erstattet Det tyske Rige (Deutsches Reich), som blev dannet i 1871 og eksisterede frem til 1945. Netværket anerkender ikke det moderne føderale Tyskland og dets love.

Retssagen i Frankfurt er den anden af tre maratonretssager omkring netværket. En første retssag mod formodede medlemmer af netværket blev indledt i Stuttgart sidst i april. Andre formodede medlemmer af netværket stilles for retten i München fra den 18. juni.

Havde kupplaner

Netværkets kupplaner blev optrevlet under en omfattende antiterroraktion i december 2022.

I henhold til anklagerne havde netværket planer om et statskup, hvor en væbnet gruppe skulle infiltrere Forbundsdagen i Berlin, hvor en ny midlertidig regering skulle indsættes med Reuss som statsoverhoved.

Gruppens medlemmer skulle have accepteret, at de måske kom til at ofre deres liv for at opnå deres mål.

Ifølge anklagemyndigheden rådede gruppen over et våbenarsenal til en værdi af omkring 3,7 millioner kroner. Konkrete forberedelser som rekruttering af militært mandskab skulle også have fundet sted.

De anklagede delte en dyb modvilje mod de eksisterende statslige institutioner og det frie demokrati. Ifølge anklagemyndigheden var gruppens ideologi "et konglomerat af konspirationsteorier".

Nazi-grupperinger

Reichsbürger er knyttet til flere nynazistiske grupperinger.

Ud over Reuss var den tidligere soldat Rüdiger von Pescatore med til at lede netværket. Han havde ansvaret for den militære fløj i netværket. Han er også stillet for retten i Frankfurt.

Reuss tilhører en adelsfamilie, hvis titler ikke har nogen formel betydning. Det tyske monarki blev afskaffet for mere end 100 år siden.

Retssagen finder sted under store sikkerhedsforanstaltninger, hvor der blandt andet er opført en hal i letvægtsmetal på 1300 kvadratmeter. Der vil dagligt være op mod 45 politibetjente til stede i retsbygningen.

Op til ti år

De anklagede står til at få fængselsstraffe på op til ti år, hvis de kendes skyldige i alle anklagepunkter. Nogle af de tiltalte vil muligvis kunne idømmes straffe på 15 års fængsel.

Anklageskriftet er på 617 sider. Der er fem dommere og to suppleant-dommere. Der vil være 25 forsvarsadvokater til stede i retslokalet. Der vil blive indkaldt omkring 260 vidner i retssagen, der ventes at fortsætte til februar næste år med 48 dage i retten.

Powered by Labrador CMS