Wozniackis svigermor: -Gør det aldrig igen

Det har været et kæmpe eventyr, men også en stor udfordring for Susan Lee at skulle bestige Kilimanjaro.

Susan Lee, som er svigermor til Caroline Wozniacki, kalder turen med hele familien Wozniacki for det største eventyr nogensinde. – Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

– Vil du med ud på et eventyr?

Sådan spurgte den tidligere NBA-basketballspiller David Lee, der er gift med Caroline Wozniacki, en dag sin 72-årige mor, Susan Lee.

Artiklen fortsætter under videoen

Inden han nåede at fortælle hende, hvor de skulle hen, og hvad eventyret egentlig gik ud på, havde hun af ren begejstring straks svaret “yes!”.

Hendes celebre svigerdatter havde forinden annonceret sit karrierestop for at realisere sine drømme uden for tennisbanen, og højt på listen stod at bestige Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro.

Det er blevet til programserien “Klædt af mod toppen med familien Wozniacki”, som i øjeblikket kan ses på Dplay og Kanal 5.

– Det kunne have været hvilket som helst sted. Jeg var bare så begejstret over at blive spurgt, fortæller Susan Lee, som til daglig bor i den amerikanske delstat Missouri, hvor hun også har opfostret David Lee.

– Det lød jo vidunderligt at tilbringe tid med min søn og familien Wozniacki, smiler hun.

Med på turen var nemlig også Caroline Wozniackis forældre, Anna og Piotr Wozniacki, og storebror Patrik Wozniacki.

På bootcamp

Inden familien begyndte bjergbestigningen, tog tre eksperter dem gennem en bootcamp for at tilegne dem teknikker for at nå toppen af den tanzaniske kæmpe på 5895 meter.

Turen begyndte i de polske bjerge, hvor Wim “The Ice Man” Hof skulle lære dem at modstå ekstrem kulde – blandt andet ved vandreture i undertøj og badning i isvand.

Derfra fløj familien til den tanzaniske paradisø Zanzibar, hvor den danske verdensmester i fridykning, Stig Severinsen, ventede for at lære familien teknikker til at øge iltoptaget for at undgå højdesyge.

Ved foden af bjerget på fastlandet stod shaolin-munken Master Shifu, som skulle give dem metoder til mentaltræning og smerteudholdenhed.

– Den største udfordring var ubetinget at bestige bjerget. Det og så at have badedragt på foran et kamera, griner Susan Lee.

– Ej, det at være den ældste i gruppen og så mine hofter var det mest udfordrende. Jeg troede, at mine knæ ville volde mig flest problemer, men det var klart mine hofter. Samtidig havde vi ikke særlig mange timer at restituere i om natten, fordi vi sov ude i kulden i et telt, fortæller hun.

På farten

Modsat sin søn og svigerdatter, som har været vant til konstant at være på farten til turneringer og træninger, har Susan Lee aldrig været så længe væk hjemmefra som i de tre uger, optagelserne varede.

Og det var endnu en – uforudsigelig – udfordring.

– Dagene var lange, når vi skulle hike hele dagen, og tøjet blev beskidt og vådt. Vi begyndte tidligt om morgenen, og mange af dagene fortsatte vi til ud på aftenen. Vi var sjældent samme sted og skulle ofte pakke sammen og pakke ud igen. Det var også hårdt, fortæller Susan Lee.

Trods de intense uger har det ikke været vanskeligt at tilbringe så meget tid sammen. Tværtimod var der også plads til kærlige drillerier undervejs, fortæller Susan Lee.

– Da vi var i Polen, sagde de andre, at de havde en overraskelse til mig. Jeg skulle tage min badedragt og -kåbe på, og jeg troede straks, at vi skulle i udendørs spa og spise ristede skumfiduser. Men i virkeligheden var overraskelsen, at vi skulle ud at hike ind til et vandfald i skoven i bidende kulde, siger hun og fortsætter:

– At overvinde kulden tog virkelig noget hjernekapacitet af mig, for det var koldere end noget, jeg nogensinde har mærket før. Min første indskydelse var at flygte derfra, så jeg var virkelig nødt til at overbevise mig selv om, at jeg ikke skulle fokusere på kulden, men på noget andet. Det var virkelig svært bare at få ind i hovedet, fortæller hun.

Selv om Susan Lee forsikrer, at hun aldrig vil gøre det igen, tøver hun ikke et sekund med at kalde turen for det største eventyr nogensinde.

– Jeg har besluttet, at jeg er en “flatlander” (amerikansk udtryk sagt af folk, som bor i bjergrige områder, om personer, der bor i flade egne, red.). Jeg kommer ikke til at bestige flere bjerge, smiler hun og fortsætter:

– Jeg har også fundet ud af, at jeg ikke er god til sprog. Jeg holder mig kun til engelsk efter tre uger foran et kamera med danskere omkring mig uden at kunne forstå noget som helst, griner hun.

Til gengæld har Susan taget meget med sig hjem i bagagen til Missouri, fortæller hun.

– Wim Hof har en vidunderlig teori om at trække vejret og leve sundt. Hver gang jeg bliver en lille smule ængstelig, laver jeg en af hans vejrtrækningsøvelser: “Træk vejret helt ind, og giv slip”, siger Susan Lee.

– Shifu lærte mig om vigtigheden af at spise sundt, sove ordentligt og ikke at bekymre mig om ting, som ikke er værd at bekymre sig over, eller at bekymre sig om ting, jeg slet ikke kan gøre noget ved. Det er virkelig kommet mig til gavn nu under coronapandemien.

Hvorvidt familien klarer de indledende øvelser, der skal ruste dem til at bestige Kilimanjaro, og selve turen mod toppen uden overtøj på kroppen og brug af hjælpemidler som ekstra ilt, må man se i programmerne.

“Klædt af mod toppen med familien Wozniacki” kan ses hver torsdag på Dplay og på Kanal 5.

Powered by Labrador CMS