Vil frelse verden

Jeg lever intenst, og måske lever jeg kortere. Men det gør ikke så meget, sagde kunstneren Madame Nielsen i et interview sidste år. Den 6. maj fylder hun 60 år

Offentliggjort Sidst opdateret

Forfatter, dramatiker og performer Madame Nielsen, som fylder 60 år 6. maj, er en kunstner dybt ind i sin magre krop, og som i ekstrem grad er sit værk.

Hun har ud over fødenavnet Claus Beck-Nielsen optrådt blandt andet som Helge Bille, Das Beckwerk og som navnløs hjemløs med hukommelsestab og endda som afdød.

Drengen, der engang hed Claus, blev født i Aalborg og siden uddannet dels på Forfatterskolen og dramatikeruddannelsen på Aarhus Teater og dels som skuespiller på performanceteatret Cantabile 2.

Hævdede at være død

I 2003 udgav Claus Beck-Nielsen bogen "Claus Beck-Nielsen (1963-2001)", hvor forfatteren hævdede at være afgået ved døden.

I 2011 fuldendte han eventen med stykket "Funus Imaginarium", der bestod af kunstnerens dødsleje med ligtog og begravelse på Assistens Kirkegård i København.

Siden transformerede han sig til Das Beckwerk eller nogle gange Some Body.

Men uanset navnet har det nærmest været umuligt for omverdenen at adskille kunstværket fra kunstneren eller vide, hvad der var ironi eller performance.

Madame Nielsen fotograferet i forbindelse med en optræden på tv i Tyskland, hvor hun er populær, og hvis kulturelle udsyn, hun foretrækker frem for, hvad hun har kaldt 'dansk bonderøvskultur'. Foto: Malte Ossowski/SVEN SIMON/picture-alliance/dpa/AP Images
Madame Nielsen fotograferet i forbindelse med en optræden på tv i Tyskland, hvor hun er populær, og hvis kulturelle udsyn, hun foretrækker frem for, hvad hun har kaldt "dansk bonderøvskultur". Foto: Malte Ossowski/SVEN SIMON/picture-alliance/dpa/AP Images

Sagsøgt af kollega

Det gjaldt også retssagen om kunstnerisk frihed, hvor Das Beckwerk blev sagsøgt af kollegaen Thomas Skade-Rasmussen Strøbech.

Denne mente, at Nielsen havde misbrugt personfølsomme oplysninger om ham i sin bog "Suverænen" fra 2008. Das Beckwerk vandt sagen, som siden blev beskrevet i dokumentarfilmen "Identitetstyveriet".

Og sådan er der altid lag på lag på lag med kunstneren, der i dag kun hedder Madame Nielsen og også formelt har skiftet personnummer til kvindekøn.

Fik eftertragtet Reumert

For sin forestilling "Black Madonna" sammen med dansk dramatiks wonderkid Christian Lollike fik hun en eftertragtet Reumertpris - plus en masse ballade for at male sig sort i hovedet, såkaldt blackface.

Hun er kendt for at presse sit publikum ud i ubehageligheder – og sig selv langt ud over alle grænser.

- Hvorfor skulle man leve, hvis det ikke var med livet som indsats, sagde hun i et interview sidste år.

Således også i hendes seneste forestilling, klimamanifestet "Verdensfrelserinden", der er opført ad flere omgange.

Afmagret udgave af Karen Blixen

Iført guldfarvet bh på en krop, som ligner en stærkt afmagret udgave af Karen Blixen i hendes mest syfilistiske fase, pisker hun atter sit publikum: Hvor meget er DU villig til reelt at ofre for klodens overlevelse?

- Jeg gør jo ikke det, jeg gør, for at være imponerende. Men det er i brændpunkterne, at mulighederne for forandring træder frem, sagde hun til Kristeligt Dagblad i et interview sidste år.

Madame Nielsen har tidligere stået bag omdiskuterede forestillinger som 'Black Madonna', hvor hendes sortmalede 'blackface' skabte stor debat. (Arkivfoto).
Madame Nielsen har tidligere stået bag omdiskuterede forestillinger som "Black Madonna", hvor hendes sortmalede "blackface" skabte stor debat. (Arkivfoto).

Spår undtagelsestilstand

Den radikale omformning af hendes krop via klosterophold, træning og en diæt af grønt og insekter, som hun selv godt ved ikke er spor livsforlængende, var forberedelsen på den undtagelsestilstand, som hun spår vil komme for os alle.

Hun er aktuel med det meget roste firebindsværk "Pentagon smeltet", som er blevet kaldt en farverig dommedagsfortælling med referencer til Dantes "Guddommelige Komedie".

Hun har en søn og en voksen datter.

Powered by Labrador CMS