Venstre-profil blev dansk rekordminister

Bertel Haarder nåede gennem tre et halvt årti at bestride mange ministerier. Han er både kendt for sine sange og for et interview, der endte i Cirkusrevyen.

Folketingsmedlem, tidl. minister Bertel Haarder fylder 75 år lørdag den 7. september 2019.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Udgivet Opdateret

Det er snart 45 år siden, at Bertel Haarder for første gang blev valgt til Folketinget. Og det er nok de færreste danskere, der ikke har hørt om Venstre-nestoren, som lørdag 7. september fylder 75 år.

6. oktober 2016 rundede han dag nummer 7853 som minister, og han blev dermed den danske minister, der har siddet i længst tid siden systemskiftet i 1901.

– Men tænk på Fidel Castro, Robert Mugabe og den franske Solkonge. Jeg er jo en ubetydelig grønskolling i det selskab, sagde Bertel Haarder ved den lejlighed.

Knap to måneder senere måtte han forlade posten som kultur- og kirkeminister, da Venstre indlemmede Liberal Alliance og De Konservative i regeringen.

En lang karriere

På det tidspunkt var han ved at blive kørt i stilling til jobbet som generalkonsul i Flensborg, men efter lokal modstand mod at afsætte den siddende konsul takkede han selv nej.

Tilbage i 1982 blev forstandersønnen fra Sønderjylland minister for første gang – og det i lang tid.

Bertel Haarder, der er kandidat i statskundskab med speciale i Grundtvigs frihedssyn, var som undervisningsminister fra 1982 til 1993 en torn i øjet på venstrefløjen, blandt andet fordi han ville ændre folkeskolen.

I 1994 blev han valgt til Europa-Parlamentet, hvor han sad frem til 2001.

Kom i Cirkusrevyen

Da Venstre samme år genvandt regeringsmagten, hentede daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) ham tilbage, denne gang som integrations- og Europaminister.

Senere blev han blandt andet undervisningsminister igen.

Bertel Haarder er ikke den konfliktsky type, hvilket tv-seere fik et indblik i, da DR i december 2010 valgte at offentliggøre tv-optagelser med fraklip, hvor han skændtes voldsomt med en journalist fra TV-Avisen.

Artiklen fortsætter under videoen.

Seancen blev året efter til en sketch i Cirkusrevyen, hvor Ulf Pilgaard parodierede politikeren.

Det tog Bertel Haarder i stiv arm, og ved revyens midtvejsfest dukkede han op som hemmelig gæst.

Venstre-politikeren er ikke bange for at stå på scenen, og han er kendt for sine mange selskabssange. Sidste år udkom samlingen “Bertels bedste – Sange og fortællinger fra Borgen”.

Powered by Labrador CMS