Ustoppelig McCartney fylder 80

Som del af The Fab Four i verdens største boyband nogensinde, The Beatles, har Paul McCartney overlevet og spiller stadig op, selv om han nu runder 80 år.

Udgivet Opdateret

Will you still need me, will you still feed me, when I'm 64?

Det sang Paul McCartney for 55 år siden, da han var 25, og hvor han som alle andre unge troede, at man aldrig selv bliver gammel eller skal dø.

Nu fylder han selv 18. juni 80 år. 

Men han er still going strong. Som om livets kriser er gledet ekstra skånsomt hen over den evigtunge Beatles-fyr med dådyrøjnene.

Tidligt mistede han sin markant mere grublende halvpart John Lennon i verdens mest legendariske sangskriverteam. Først da Lennon og han gik hver til sit. Definitivt da Lennon blev dræbt i 1980.

The Beatles

The Beatles var en af de mest indflydelsesrige musikgrupper nogensinde. Udover at være en kommerciel kæmpesucces og musikalsk stilsættende var gruppen også stilsættende, hvad angår design og markedsføring. Gruppen bestod i sin endelige sammensætning af John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr, og blev dannet i Liverpool. Gruppens primære sangskrivere var Lennon og McCartney, der sammen og hver for sig skrev en lang række hitsange.

Kilde: Wikipedia

Døde af kræft

Årtier senere mistede McCartney også sit livs kærlighed gennem næsten 30 år, Linda, til kræft. Men McCartney har overlevet det hele med et lyst sind og et insisterende ungdommeligt udseende.

The Beatles opstod ifølge Paul McCartney ikke, fordi de unge fyre ønskede et job.

- Vi lavede musik for at undgå at have et job. Samt for at score en masse piger, har han sagt.

Paul McCartney optræder på sin igangværende 'Got Back'-turne i Inglewood i Californien 13. maj i år. (Arkivfoto).
Paul McCartney optræder på sin igangværende "Got Back"-turne i Inglewood i Californien 13. maj i år. (Arkivfoto).

Men da Beatles gik i opløsning, havde bandet fra Liverpool på omkring ti år og på 13 albums ændret populærmusikken for evigt.

Af samme grund kastede bruddet millioner af fans verden over ud i dyb sorg.

Paul McCartney stod officielt altid sammen med John Lennon som komponist af langt hovedparten af gruppens mange hits. Fra McCartneys egen rimsmedje kendes dog hit som "Hey Jude", "Yellow Submarine", "Yesterday" og "When I’m 64", som han skrev til sin far, Jim, da han fyldte 64 år.

"The End"

The Beatles færdiggjorde i 1969 som deres sidste fælles handling studiealbummet "Abbey Road". Passende hed slutnummeret "The End".

Abbey-albummet røg i øvrigt i 2019 i en udvidet jubilæumsudgave tilbage på førstepladsen på listen over de mest solgte albums i Storbritannien. 50 år efter at det første gang toppede hitlisterne.

Da Beatles ikke mentalt kunne hænge sammen mere, havde McCartney stadig mere på hjerte. Først i ni år i bandet Wings og siden med en lang solokarriere. Han har udgivet langt over 40 albums. Uden at have nået højderne fra Beatles-årene.

Priser en masse

Han har modtaget et hav af priser: 8 Brit Awards, 16 Grammy-priser inklusiv en "Lifetime Achievement Award". I 2010 overrakte USA's præsident Barack Obama McCartney den eftertragtede The Gershwin Prize for livslangt bidrag til musik.

Uden nogensinde at have haft copyrighten over Beatles' sange er Sir Paul alligevel endt blandt Storbritanniens rigeste mænd.

Selv om hans stemme i dag er langt fra fordums højder, så turnerer McCartney fortsat. I året for hans 80-års fødselsdag er han i gang med en "Got Back"-turné til 13 byer rundt i USA.

Paul McCartney i forbindelse med verdenspremieren på filmen 'The Beatles: Get Back' i London i november 2021. (Arkivfoto).
Paul McCartney i forbindelse med verdenspremieren på filmen "The Beatles: Get Back" i London i november 2021. (Arkivfoto).

Efter Linda McCartneys død i 1998 blev han i 2002 gift med Heather Mills, som han allerede blev skilt fra igen i 2008 i en grim offentlig skilsmisse, der kostede ham 48 millioner dollar.

Siden 2011 har han været gift med den knap tyve år yngre Nancy Shevell.

Han er far til fem, herunder modeskaberen Stella McCartney.

Powered by Labrador CMS