Stoppede midt under politisk blodbad

Anne Birgitte Lundholt var udnævnt som kronprinsesse, men forlod politik under det konservative blodbad. Hun har taget flere kampe, men veg fra den største

Offentliggjort Sidst opdateret

Hun var direktør, inden hun fyldte 30 år og minister i to regeringer inden hun var 40 år.

Hun forlod politik - næsten - i tide, og siden har hun været direktør i flere brancher og bestyrelsesformand.

Anne Birgitte Lundholt er blevet beskrevet som en charmerende bulldozer og huskes blandt andet for sin tid som konservativ minister.

Men hun bør også huskes for at konfrontere datidens syn på kvinder gennem sin karriere.

Lørdag 11. juni fylder hun 70 år.

Konservativ som 14-årig

Hun blev født inden for voldene i Fredericia og har haft fuld fart på lige siden.

Som 14-årig meldte hun sig ind i De Konservative, og siden blev hun uddannet cand.scient.pol. og tog en HD i udenrigshandel.

To gange stillede hun op til Folketinget uden succes, inden hun til manges overraskelse blev udnævnt som industriminister i 1989 efter en stilling som direktør i Dansk Møbelindustri.

Siden blev hun energiminister og folketingsmedlem, hvorefter det konservative blodbad brød ud.

Politisk ordfører

Da partiet kom i opposition, påtog hun sig energisk rollen som politisk ordfører.

Hun blev af nogle betragtet som konservativ kronprinsesse efter Hans Engell, men nogen tronfølge blev det ikke til.

I stedet led hun under personlige angreb på grund af den position, hun havde i partiet.

Vendt til kampgejst

Med et lettelsens suk forlod hun politik til fordel for erhvervslivet, hvor hun kom fra.

Skuffelsen blev typisk for den robuste kvinde med den karakteristiske kasserollefrisure vendt til kampgejst og gå på mod.

- I politik er det jo sådan, at man skal slå én ned for selv at komme til. Det var det, der skete for mig. Det var meget ubehageligt, men nu er det blevet en bagatel i mit liv, har hun sagt.

Selv om hun måske blev straffet for at komme ind udefra og blive minister foran andre, blev hendes erhvervserfaring på den anden side hendes redning.

Hun fik det rette tilbud på det rette tidspunkt og blev direktør i Danske Slagterier. Et typisk job for en venstremand, men i stedet blev det en konservativ kvinde, som også rykkede ved udlandets syn på karrierekvinder.

Siden har hun blandt andet varetaget flere bestyrelsesposter.

Anne Birgitte Lundholdt har kaldt politik et af de mest ligestillede områder. Hun er af andre blevet kaldt 'det eneste mandfolk i regeringen'. (Arkivfoto).
Anne Birgitte Lundholdt har kaldt politik et af de mest ligestillede områder. Hun er af andre blevet kaldt "det eneste mandfolk i regeringen". (Arkivfoto).

Karriere frem for kærlighed

Hun har været befriende ærlig om, at det endte med karrieren og ikke kærligheden, hvilket til gengæld har betydet en masse oplevelser i form af mange rejser.

Som kvinde i et mandsdomineret fag har hun taget det i stiv arm, når hun eksempelvis med egne ord har siddet med mandlige, japanske kunder på listige steder, hvor kvinder sjældent er andet end tjenende ånder.

På sin fødselsdag kan hun prale af at have haft et handicap på under 20 i golf og at have været medejer af Danmarks sidste snurrevodskutter.

Powered by Labrador CMS