Spurven fløj allerhøjest for præcis 40 år siden

For præcis 40 år siden fik en lille vejlensisk fodboldspiller besked på, at han var den største inden for den ædle sport i hele verden. Allan Simonsen blev kåret som Årets Spiller i Europa i 1977.

Udgivet Opdateret

Han sad efter sigende og gumlede i en ristet hotdog med det hele, da nyheden blev ham overbragt.

Det var jul – og det var den 27. december 1977.

Vel installeret i “Gadegrillen” efter en afslappet indendørsturnering i Vejle, indtog Allan Simonsen lidt fastfood sammen med en anden ikonisk fodboldspiller, Johnny Hansen.

Midt i måltidet blev de to afbrudt af den daværende chef i Vejle Boldklub, Eigil Jensen, som kunne berette, at Allan Simonsen blev kåret som Årets Spiller i Europa det år.

I dag hedder han Ronaldo

Dengang var den kåring det ypperste i hele verden – og siden er prisen blevet omdøbt.

Det er en pris, som fabelagtige spillere som Cristiano Ronaldo og Lionel Messi i dag har patent på. Lige nu er det førstnævnte, der “sidder” på titlen.

Tidligere har også ikoner som Zinedina Zidane, Marco Van Basten og Franz Beckenbauer vundet.

Allan Simonsen, der for nyligt fyldte 65 år, er den eneste dansker, der nogen sinde har vundet kåringen.

Vendte hjem til sit elskede Vejle

På det tidspunkt – altså mellem jul og nytår i 1977 – spillede Allan Simonsen i Borussia Mönchengladbach.

To år senere rykkede han til FC Barcelona, inden han via et kort stop i engelske Charlton i 1983 vendte hjem til barndomsklubben i Vejles Nørreskoven.

Han har vundet adskillige nationale mesterskaber i både Danmark, Spanien og Tyskland – og har også løftet et par europæiske pokaler.

På landsholdet var han med til at sætte gang i “Olsen-Banden”, da han i 1983 med et køligt straffespark sørgede for, at Danmark slog England, og derved kvalificerede os til EM i Frankrig det efterfølgende år.

Powered by Labrador CMS