Så skete det: Dronningen i guldkaret til sin sidste nytårskur

Dronning Margrethe har de seneste dage afholdt nytårskure for en del af samfundets spidser.

Udgivet Opdateret

Fredag kørte Dronning Margrethe gennem København. I galleriet over artiklen har kan du se en række splinternye billeder fra seancen.

Dronningen skal nemlig til nytårskur på Christiansborg Slot, og i den forbindelse bliver majestæten kørt i guldkaret fra De Kongelige Stalde på Amalienborg til Christiansborg Slot klokken 9.00 og tilbage igen klokken 13.30.

Den famøse guldkaret, som dronningen køres i, kaldes også “Kong Christian VIII’s karet”, og den er belagt med 24 karats bladguld.

På turen eskorteres regenten af Gardehusarregimentets Hesteskadron.

Dagens nytårskur på Christiansborg Slot er dronningens sidste, og gæsterne er chefer fra Forsvaret og Beredskabsstyrelsen samt indbudte repræsentanter for større landsorganisationer og de kongelige protektioner.

Det er en gammel tradition, at dronningen afholder nytårskure i begyndelsen af januar. Det er uvist, hvor langt traditionen går tilbage, men ifølge kongehuset blev begivenhederne omkring årsskiftet omtalt som en gammel skik allerede i midten af 1600-tallet, og grundelementerne er stadig de samme.

Dronningen har i år afholdt tre nytårskure.

Den første blev afviklet 1. januar, hvor majestæten traditionen tro inviterede regeringen, landets øverste embedsmænd og hoffets ledelse til nytårstaffel i Riddersalen i Christian VII’s Palæ på Amalienborg.

Den anden nytårskur blev afholdt den 3. januar, hvor det var højesteretsdommere, diplomater samt Den Kongelige Livgardes og Gardehusarregimentets officerskorps, der fik mulighed for at ønske dronningen godt nytår.

I forbindelse med årsskiftet er det også tradition i kongehuset, at der 1. januar bliver lagt såkaldte gratulationslister frem i Det Gule Palæ ved Amalienborg, hvor det er muligt for danskerne at skrive en nytårshilsen til dronning Margrethe.

Powered by Labrador CMS