Ryster riget få dage efter Elizabeths død

Premierminister i Antigua og Barbuda siger, at man inden for de næste tre år vil stemme om at blive republik

Udgivet Opdateret

Gaston Browne, der er premierminister i det caribiske land Antigua og Barbuda, siger, at han inden for de kommende tre år vil udskrive en folkeafstemning om, hvorvidt landet skal være en republik.

Det sker få dage efter dronning Elizabeths død.

Landet er en del af Commonwealth, en gammel sammenslutning af lande, som mestendels har været en del af det britiske imperium, og har stadig den britiske monark som statsoverhoved.

Ikke en fjendtlig handling

Premierministeren kom med meldingen om en folkeafstemning, kort tid efter at han havde underskrevet et dokument, der gjorde kong Charles til konge i landet.

- Det er ikke en fjendtlig handling eller for at gøre forskel på Antigua og Barbuda og monarkiet.

- Men det er det sidste skridt for at fuldende en cirkel af uafhængighed og for at sikre, at vi reelt er en suveræn stat, siger premierministeren.

Han siger, at folkeafstemningen med stor sandsynlighed kommer til at være i løbet af de næste tre år.

COMMONWEALTH

Commonwealth of Nations (på dansk tidligere Det Britiske Statssamfund) er en sammenslutning af Storbritannien og en række andre stater, der overvejende er tidligere britiske kolonier, samt områder, der fortsat er under britisk styre eller under administration af andre medlemmer af statssamfundet.

The Commonwealth indbefatter i dag dog også lande som Mozambique og Rwanda, der aldrig har været britiske kolonier.

Statssamfundet har i dag 52 medlemslande med et samlet indbyggertal på omkring 1500 millioner.

Flere tidligere britiske kolonier står uden for Statssamfundet, efter at de blev selvstændige stater. Det gælder bl.a. Myanmar (1948), Sudan (1956), Maldiverne (1965) og Sydyemen (1967).

Det første land, der trak sig ud af Statssamfundet, var Den irske Republik (1949). Senere trak Sydafrika sig ud i 1961 i protest mod den kritik, landets raceundertrykkelse rejste i andre Statssamfundslande. Pakistan trak sig ud i 1972 i protest mod anerkendelsen af Bangladesh (tidligere Østpakistan).

Kilde: Wikipedia

Ønske om republik

Allerede i april sagde premierministeren, at landet havde et ønske om at blive en republik.

Det skete under et besøg fra prins Edward, der er dronning Elizabeths yngste søn, og hans kone.

Her blev prinsen anklaget for at udvise arrogance, da han i sjov sagde, at han ikke havde taget noter under premierministerens bemærkninger.

Står det til den antiguanske premierminister, Gaston Browne, stemmer Antigua og Barbuda inden for de næste tre år om at blive en republik. (Arkivfoto).
Står det til den antiguanske premierminister, Gaston Browne, stemmer Antigua og Barbuda inden for de næste tre år om at blive en republik. (Arkivfoto).

Kom i modvind

William og Kate, der nu er Storbritanniens kronprinspar, kom også i modvind, da de i marts besøgte Jamaica. Modvinden skyldtes blandt andet, at de gav hånd til jamaicanske borgere gennem et stålhegn.

Demonstranter beskyldte dem for at drage nytte af slavers "blod, tårer og sved".

Andrew Holness, der er premierminister i Jamaica, sagde til parret, at landet kan stå over for at blive en republik.

William anerkendte, at det britiske monarkis dage i Caribien kan være talte, da han sagde, at det er op til landenes befolkninger at bestemme deres fremtid.

Powered by Labrador CMS