Politifolk sigtet for bestikkelse fra Karsten Ree
Ifølge sigtelsen er der tale om gaver i form af eksklusive ophold på Karsten Rees hoteller i Kenya og Zanzibar.
To politifolk fra Nordsjællands Politi er helt usædvanligt sigtet for bestikkelse ved at have modtaget gaver fra den kendte finansmand Karsten Ree, og ifølge sigtelsen har gaverne bestået af eksklusive ophold på Karsten Rees hoteller i Kenya og Zanzibar.
De to politifolk, der begge er suspenderet fra tjeneste, efterforskede i efteråret 2014 en sigtelse mod netop Karsten Ree, som på daværende tidspunkt var mistænkt for menneskehandel.
Sigtelse frafaldet
Sigtelsen blev dog frafaldet, fordi intet i efterforskningen tydede på, at Karsten Ree havde begået noget ulovligt, lød det dengang fra anklageren, men efterfølgende har de to samme politifolk været på ferie i Kenya og på Zanzibar på luksuriøse hoteller, som Karsten Ree ejer.
De to politifolk er ifølge Radio24syvs oplysninger begge sigtet efter straffelovens bestemmelse om bestikkelse, § 144, for i slutningen af november 2015 at have modtaget gaver fra Karsten Ree til en værdi af ca. 26.500 kroner.
Gaver som ifølge sigtelsen først bestod af et tre-dages ophold d. 23. – 26. november 2015 på Karsten Rees safari-resort i Kenya, Karen Blixen Camp. Dette ophold havde en værdi af ca. 22.500 kroner.
Herefter fulgte yderligere tre dages ophold d. 26. – 29. november til en værdi af ca. 4.000 kroner på det fem-stjernede luksushotel Bluebay Beach Resort på Zanzibar med pool og direkte adgang til Det Indiske Ocean.
Et hotel, som Karsten Ree også ejer i form af rejsebureauet Africa Tours, som han købte 75 pct. af i maj 2015.
Karsten Ree, der for alvor er kendt for sine handler med Den Blå Avis, Amagerbanken og Cimber Sterling, er ikke vendt tilbage Radio24syvs henvendelser i sagen.
Nægter sig skyldig
Advokat, Martin Cumberland, der repræsenterer en af de sigtede politifolk, siger til Radio24syv, at hans klient nægter sig skyldig.
”Det her er at skyde gråspurve med kanoner, og han kan slet ikke nikke genkendende til det her. Han har været ude at rejse som privatperson og har selv betalt flybilletter, og der er ingen forbindelse overhovedet til tjenesteudøvelsen, så han nægter sig selvfølgelig skyldig,” siger Martin Cumberland.
Det er den Uafhængige Politiklagemyndighed, som i første omgang har efterforsket sagen, og som har afleveret sagen til Statsadvokaten i København, der nu skal afgøre, om der skal rejses tiltale mod de to politifolk, eller om sagen skal indstilles.
Uanset udfald er det dog usædvanligt med bestikkelsessager i Danmark, siger lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing.
”Vi ser ikke ret mange af de her sager om bestikkelse. Jeg har ikke et statistisk overblik, men der går nok år imellem, at vi har den slags sager,” siger han til Radio24syv.
Statsadvokaten har ikke ønsket at kommentere sagen. Det har til gengæld Rigspolitiets HR-direktør Anne Erlandsen:
”Rigspolitiet ser med den største alvor på mistanker om bestikkelse af betjente og ansatte. En dom for bestikkelse vil medføre afskedigelse af den ansatte,” oplyser hun til Radio24syv i et skriftligt svar.
“Rigspolitiet kan oplyse, at Rigspolitiet i den konkrete sag har iværksat de fornødne personalemæssige tiltag,” tilføjer HR-direktør Anne Erlandsen.
Kilde: Radio24syv.