Operation sætter Jytte Abildstrøms mission om at ændre verden på pause

Jytte Abildstrøm priser sig lykkelig for at have fået en ny hofte, så hun kan fortsatte sin aktivistiske foredragsvirksomhed.

Udgivet Opdateret

De fleste kender Jytte Abildstrøm som skuespiller i farverige roller som flyvende farmor, på diverse revyscener og som teaterdirektør. For tiden har hun dog mere travlt med at kæmpe for økologi og bæredygtighed som aktivist. Hun tager ud og holder foredrag om blandt andet åndelighed, bæredygtighed og økologi.

For nylig har helbredsproblemer dog sat en mindre stopper for hendes virke. Den 16. juli fik hun en ny hofte ved en flere timer lang operation på Gentofte Hospital. Jytte Abildstrøm fortæller selv, at operationen gik så godt, som den kunne.

– Jeg har aldrig set to overlæger komme ind og være så glade, fortæller Jytte Abildstrøm.

17 år gammel hofte

Det var faktisk anden gang, hun måtte gennemgå operationen, for det var en hofte, som hun fik sat ind for 17 år siden, som blev udskiftet. Den begyndte at give problemer for over et halvt år siden.

– Den begyndte at røre på sig i januar, og så gik jeg til noget massage, og jeg troede først, at det var noget med musklerne. Men massøren mente, at jeg hellere måtte få taget et røntgenbillede, siger Jytte Abildstrøm.

Det viste sig, at den “nye” hofte havde sat sig løst og skævt. Det endte med at give mange smerter, så den 84-årige Jytte Abildstrøm i den sidste tid op til operationen måtte anskaffe sig en elscooter for at kunne komme omkring. Hun blev dog ved med at holde foredrag til det sidste.

Genoptræner hjemmefra

Nu er hun efter otte dages indlæggelse og 14 dage på et rehabiliteringscenter hjemme igen i det økologiske bofællesskab i Roskilde, hvor hun bor. Her fortsætter hun med genoptræningen, og hun satser på at være i gang med sine foredrag igen til efteråret.

Hun er lykkelig for, at operationen giver hende mulighed for at blive ved med at sprede sit budskab om mindre forbrug og mere ydmyghedhed, nøjsomhed og næstekærlighed.

– Det er nødvendigt, at der kommer mere kærlighed mellem mennesker og til jord, luft, ild og vand. Menneskene trænger til at tro på, at det nytter noget at gøre en indsats for økologi og vedvarende energi, siger Jytte Abildstrøm.

Udover sin foredragsvirksomhed er Jytte Abildstrøm aktiv som bestyrelsesmedlem i teatret Riddersalen, som hun i mange år var direktør for, og hun er formand i foreningen bag Det Økologiske Inspirationshus i København.

Powered by Labrador CMS