Modehusets maestro har ingen plan om pension

I næsten et halvt århundrede har Giorgio Armani ejet og stået i spidsen for modehuset Armani

Udgivet Opdateret

Giorgio Armanis karriere og påvirkning

Giorgio Armani, født i Piacenza, Italien, overlevede Anden Verdenskrig og skiftede fra medicinstudier til en karriere inden for mode.

Armani revolutionerede modeindustrien ved at introducere kendisser på den røde løber i designertøj og stoppede brugen af tynde modeller med et BMI under 18.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Hvis han var kandidat til præsidentembedet i USA, havde der nok været mere snak om hans alder.

Men det er der ikke. For Giorgio Armani er stadig boss. Det har han været i knap et halvt århundrede, og sådan bliver det til den bitre ende, har han altid sagt.

Torsdag den 11. juli fylder modeverdens maestro 90 år.

Og selv om han stadig både ejer og styrer modehuset, der hvert år indbringer et tocifret milliardbeløb i danske kroner, er det ikke, fordi kroppen ikke er begyndt at advare om alderen.

Krigen kom helt tæt på

- I dag føler jeg mig lige så gammel, som jeg er, sagde han tidligere på året i et interview med magasinet Vanity Fair.

Giorgio er barn af Anden Verdenskrig. De allierede indledte felttoget i Italien dagen inden hans niårsfødselsdag.

Giorgio Armani står stadig i spidsen for modehuset, som indbringer milliarder hvert år. Her ses han til et modeshow i Paris 25. juni.

En dag kom krigen ekstra tæt på, da han måtte skubbe sin lillesøster i en grøft og kaste sig over hende for at beskytte hende fra en skududveksling i Piacenza i det nordlige Italien.

- Jeg var heldig at overleve. Det gik først op for mig nogle dage senere, da jeg fandt patronhylstre ude i haven, siger han til Vanity Fair.

Skulle ikke være læge

Næsten et halvt århundrede i spidsen for et af verdens mest succesfulde modehuse stod langtfra skrevet i stjernerne for unge Giorgio fra Piacenza, der ligger sydøst for Milano.

Tre år på medicinstudiet lærte ham, at en karrierevej som læge ikke passede. I hæren gik det op for ham, at han ikke skulle være soldat.

I Milano - Italiens modehovedstad - scorede Giorgio Armani et job som vinduesdekoratør i et shoppingcenter, og så var kimen til et liv inden for mode lagt.

Armani gik fra vinduet ind i butikkens herreafdeling som indkøber, hvor hans appetit på herremode blev vakt.

Sådan begyndte han for sig selv 

Og i slutningen af 1960'erne kom Armani til designeren Nino Cerutti, hvor han skulle designe herretøj.

Der skulle en mand ved navn Sergio Galeotti, en arkitekt fra Toscana, til at overbevise den mere end 40 år gamle Armani om, at han skulle starte sit eget.

Ironisk nok var det salget af en tysk folkevogn, som indbragte startkapitalen til kontorpladser og tekstiler til Galeotti og Armanis nye firma.

Er over hele verden

I dag er der ikke et kontinent uden Armani-butikker, og italienerens imperie rummer alt fra luksushoteller til parfumeserier.

Giorgio Armani har ofte været først ude. Blandt andet krediteres han for at være manden, der fandt på, at kendisser skulle iklædes designertøj på den røde løber.

Og han var den første designer, der stoppede med at bruge tynde modeller med et BMI (body mass index) på under 18.

Biseksuel

Giorgio Armani mener, at det er enkeltheden i hans design, der har sikret succes.

Armani er biseksuel og dannede i 1970'erne par med Sergio Galeotti. 

Galeotti døde af et hjertestop i 1985.

Powered by Labrador CMS