Missede alle fem

Der var ingen danske Oscars, da de eftertragtede statuetter i nat blev uddelt

Udgivet Opdateret

Den animerede danske dokumentarfilm "Flugt" var nomineret til imponerende tre Oscars, da de prestigefyldte statuetter blev uddelt natten til mandag dansk tid i Los Angeles.

Men instruktør Jonas Poher Rasmussen fik ingen Oscar med hjem til Danmark.

I alle tre kategorier, Bedste Animationsfilm, Bedste Internationale Film og Bedste Dokumentar, måtte "Flugt" se sig slået.

I filmen interviewer Jonas Poher Rasmussen sin ven Amin, der for første gang fortæller den barske historie om sin flugt fra Afghanistan som barn.

Første oscarshow

Inden uddelingen natten til mandag dansk tid havde Jonas Poher Rasmussen svært ved at beskrive, hvordan han havde det med at være på vej til sit første oscarshow.

- Det er mange forskellige følelser på en gang. Jeg er glad og har milde panikanfald. Men allermest er det bare fantastisk at være her og få lov til at sætte fokus på noget, der betyder meget for mig. Så jeg har meget store sommerfugle i maven, sagde han.

Ser man filmen i amerikanske biografer, er det den danske skuespillerstjerne Nikolaj Coster-Waldau, der lægger stemme til Jonas, mens Riz Ahmed lægger stemme til Amin.

Størst chance i den sidste

Den bedste chance for en Oscar var spået til at være i kategorien Bedste Dokumentar, der var den sidste af de tre priser, der blev uddelt.

Men her gik statuetten til "Summer of Soul" af Ahmir Thompson.

Den fortæller historie om en musikfestival i Harlem i 1969.

I Bedste Animationsfilm var Disney en for stor mundfund for "Flugt". Filmen "Encanto", der handler om en colombiansk familie med magiske evner, tog prisen.

Sidste år vandt Thomas Vinterbergs "Druk" en Oscar for Bedste Internationale Film. Men "Flugt" gjorde det ikke til to danske statuetter i træk, da den japanske film og forhåndsfavorit "Drive My Car" af Ryusuke Hamaguchi vandt.

Filmen 'Flugt' og instruktør Jonas Poher Rasmussen var nomineret i kategorierne Bedste Animationsfilm, Bedste Internationale Film og Bedste Dokumentar ved årets oscaruddeling.
Filmen "Flugt" og instruktør Jonas Poher Rasmussen var nomineret i kategorierne Bedste Animationsfilm, Bedste Internationale Film og Bedste Dokumentar ved årets oscaruddeling.

Ingen statuetter til Danmark

I alt var der danske nomineringer i fem kategorier, men det blev til ingen statuetter i år.

Martin Strange-Hansens kortfilm "On My Mind" blev slået i Bedste Kortfilm, mens fotograf Dan Laustsen missede en Oscar i Bedste Fotografering for sit arbejde på filmen "Nightmare Alley".

Heller ikke dansk-norske Joachim Triers "Verdens værste menneske" vandt en statuette.

Filmen var nomineret i Bedste Internationale Film og Bedste Originale Manuskript.

SÅDAN GIK DET DE DANSKE NOMINEREDE

Der var mulighed for flere danske statuetter ved årets oscaruddeling, der blev afholdt i Dolby Theatre i Hollywood.

Herunder kan du se, hvordan det gik danskerne.

* Kortfilmen "On My Mind" af Martin Strange-Hansen tabte til "The Long Goodbye" i kategorien Bedste Kortfilm. Martin Strange-Hansen har dog allerede en Oscar derhjemme - den fik han i 2003 for "Der er en yndig mand".

* Fotografen Dan Laustsen var nomineret i kategorien Bedste Fotografering, men måtte se sig slået af Greig Fraser, der har filmet "Dune". For fire år siden var Dan Laustsen nomineret for "The Shape of Water", men der vandt han heller ikke.

* Den danske dokumentar "Flugt" var nomineret til tre priser. I kategorien Bedste Animationsfilm blev den slået af Disneys "Encanto", og i kategorien Bedste Internationale Film var det japanske "Drive My Car", der vandt. I kategorien Bedste Dokumentar vandt "Summer Of Soul (Or, When The Revolution Could Not Be Televised)".

* Der var også mulighed for en anelse dansk hæder, hvis norske Joachim Trier, der er født i Danmark og har gået på filmskole i Danmark, havde vundet sine to kategorier med "Verdens værste menneske". Men også han måtte se sig slået - i Bedste Internationale Film af "Drive My Car" og i Bedste Originale Manuskript af "Belfast".

Kilde: Oscarakademiet
Powered by Labrador CMS