Med sønnen kom både angst og kærlighed

- Jeg ved godt, hvad der fungerer, siger filmaktuelle Dar Salim. Selvtilliden er ikke kommet med succesen. Den er formet af noget langt mere fundamentalt

Udgivet Opdateret

Stjernerne regnede over "Underverden", da filmen fik premiere i 2017.

Den blev kaldt et borende blik på både parallel-Danmark og på parnassets blinde øje mellem de hæsblæsende actionsekvenser.

Nu er fortsættelsen klar. "Underverden II" får premiere 13. april, og der er en blodrød tråd mellem etteren og efterfølgeren, fortæller universets altoverskyggende hovedrolleindehaver, Dar Salim.

- I etteren tog vi et opgør med forældregenerationen. I denne tager vi fat i de unge på kanten og spørger: "Hvad fanden er det, du vil? Hvad er det, du laver? Hvad er det, du tror, det her fører til? Et hus i Marbella og en masse damer? Det er jo ikke det, det ender med - du ender i Vestre. Får tæsk. Eller dør".

Ingen returbillet

"Underverden II" udspiller sig seks år efter, at Zaid - spillet af Dar Salim - begav sig ned i den københavnske underverden for at jagte sin brors banemænd. En maskeret hævner med et blottet hjerte ned i et mørke i skærende kontrast til den hvide lægekittel, han til daglig iførte sig som kirurg.

Der er ikke nogen returbillet, når først man har begivet sig ned i underverdenen. Men Zaid øjner alligevel én, da han forpint af savnet til sin søn indvilger i at infiltrere den københavnske underverden, mod at den PET-agent, der tilbyder ham undercover-missionen, løslader ham.

- Jeg ville have, at toeren skulle være bedre end etteren, siger skuespilleren Dar Salim, der er aktuel i 'Underverden II'. (PR-foto).
- Jeg ville have, at toeren skulle være bedre end etteren, siger skuespilleren Dar Salim, der er aktuel i "Underverden II". (PR-foto).

Fire års arbejde

- Han er drevet af kærlighed. Men for hvert skridt, han tager, er det et skridt længere væk fra at være far. Man siger - på papiret - at "Underverden" er en actionfilm. Men det har det aldrig været for mig. Det er lige så meget et karakterbåret drama, siger Dar Salim.

- I en amerikansk actionfilm kan du gøre alt. Det kan du ikke på dansk. Der skal være en form for løftet realisme i det, hvorfor en mand går til ekstremerne.

Det tog tre-fire års arbejde, inden historien var skåret, sådan som man nu kan se på biograflærredet.

Dar Salim er også krediteret som filmens executive producer.

Skal ikke koste kunsten

- Jeg var også inde over alle processerne på etteren - denne gang fik jeg bare løn og en titel for det, bemærker han.

- Det er en ret speciel proces at lave "Underverden", hvor min rolle er anderledes. Så der var hurtigt enighed fra start af om, at hvis jeg skulle gå ind i det, ville jeg denne gang få en del af ejerskabet.

Selv om filmen selvfølgelig skal sælge billetter, skal det kommercielle ikke være på bekostning af kunsten.

Skræller man krudtet og kuglerne væk fra filmen og kigger under den skudsikre vest, banker historiens hjerte for forholdet mellem far og søn.

Og det var den, Dar Salim gerne ville fortælle.

Skulle være bedre

- Jeg ville have, at toeren skulle være bedre end etteren. Jeg ved godt, hvad der fungerer, og hvad der ikke gør. Det er jo det, jeg bringer til bordet, og derfor er jeg også nødt til at stå ved det, siger han og fortsætter:

- Hvis man er saglig, faglig og kompetent, lytter folk også. Det har aldrig handlet om at have ret, men om at gå efter bolden. Jeg har gennem hele min karriere taget de snakke, der skal tages, for at det, jeg er med i, løfter sig.

Skræller man krudtet og kuglerne væk fra 'Underverden II' og kigger under den skudsikre vest, banker filmens hjerte for forholdet mellem far og søn, fortæller Dar Salim. (PR-foto).
Skræller man krudtet og kuglerne væk fra "Underverden II" og kigger under den skudsikre vest, banker filmens hjerte for forholdet mellem far og søn, fortæller Dar Salim. (PR-foto).

Skabt egen vej

Selvtilliden er ikke kommet med succesen. Den er formet af noget langt mere fundamentalt.

- Jeg har altid skabt min egen vej. Det har jeg tillært mig selv tidligt i tilværelsen, siger Dar Salim og fortsætter:

- Hvis du gerne vil blive pilot og vokser op i et betonkvarter, skal du selv finde vejen derhen. Hvis ens udgangspunkt er at blive nødt til at gøre tingene på sin egen måde for at komme frem i livet, så bliver du bedre til at lytte til din mavefornemmelse - og stole på den.

- Uanset hvad min søn en dag siger, at han gerne vil være, kan jeg vise ham vejen. Det har jeg ressourcerne til, siger den 45-årige skuespiller.

Uddannet pilot

Dar Salim er uddannet pilot. Men da han ved et tilfælde landede en rolle i en tv-serie, begyndte en ny drøm at få luft under vingerne.

Han knoklede for at dygtiggøre sig, og der blev kvitteret for talentet.

Efter et par småjob fik Dar Salim sin første hovedrolle i "Gå med fred, Jamil".

Det er præcis 15 år siden. Siden fulgte roller i DR-dramaerne "Borgen" og "Broen", i prisbelønnede film som "Submarino", "Krigen" og "Kapringen", i Ridley Scotts episke actiondrama "Exodus: Gods and Kings" og i den verdensomspændende fantasysucces "Game of Thrones".

I 2017 kom "Underverden".

Summen af livet

- Tid er noget mærkeligt noget. Det føles, som om det var i går. Samtidig er der sket en milliard ting, funderer Dar Salim.

Ligesom der er gået seks år i fiktionens univers mellem den første og den anden "Underverden", er der gået tilsvarende i virkelighedens verden.

Jo større summen af dit liv er, jo flere værktøjer har du til at portrættere karakteren.

- Du vokser dag for dag - hvis du ikke står stille, og det gør jeg ikke - ud fra de valg du træffer, de forhold du har haft, de sejre og nederlag du har haft, de mennesker du møder på din vej, de bøger du læser, og din fantasi.

'Underverden II' udspiller sig seks år efter, at Zaid - spillet af Dar Salim - begav sig ned i den københavnske underverden for at jagte sin brors banemænd. Han får sekunderne i spjældet til at gå med træning, skak og origami. (PR-foto).
"Underverden II" udspiller sig seks år efter, at Zaid - spillet af Dar Salim - begav sig ned i den københavnske underverden for at jagte sin brors banemænd. Han får sekunderne i spjældet til at gå med træning, skak og origami. (PR-foto).

Angst i spektret

- Men selv om jeg godt kan forstå, at det kan være nærliggende at tro, at jeg må tænke på min egen søn, når jeg spiller Zaid, fungerer det ikke sådan.

- At være far har selvfølgelig naturligt udvidet mit følelsesregister til et nyt spektrum af kærlighed, et nyt spektrum af angst - et nyt spektrum af alle følelser. Men det er ikke en til en med Zaid og hans søn.

Skuespil er derimod et slags livslangt studie af det at være menneske i forskellige situationer, fortæller Dar Salim.

Et heftigt program

Med bevidste tilvalg af roller på tværs af landegrænser og fravalg af ditto, der simpelthen er for stereotype, har han - som på alle andre parametre - skabt sin egen vej. Det har nu ført ham til sin hidtil største Hollywood-rolle.

Ugen efter at "Underverden II" lander i biografen, får Guy Ritchie-filmen "The Coverant", hvor Dar Salim spiller lige op med superstjernen Jake Gyllenhaal, premiere i USA.

- Det er et ret heftigt program. Men jeg klager ikke. Det er bare at gøre det, for det er nogle vilde, vilde, vilde ting, siger han med et smil.

Der er ikke nogen returbillet, når først man har begivet sig ned i underverdenen. Det sander Zaid, spillet af Dar Salim, i den biografaktuelle 'Underverden II'. (PR-foto).
Der er ikke nogen returbillet, når først man har begivet sig ned i underverdenen. Det sander Zaid, spillet af Dar Salim, i den biografaktuelle "Underverden II". (PR-foto).

Har ingen præferencer

Adspurgt, om han kan tage det hele ind, er det for tiden momentvis.

- Det er mere, når jeg kan se det i mine menneskers øjne, deres oprigtige glæde, at jeg også kan mærke det - det er, når man deler det med nogle, man holder af, at man kan mærke det mest, siger han.

Derfor er det også et must for Dar Salim, at de job, han tager, passer ind i hans liv.

- Jeg er så heldig, at der kommer tilbud fra alle territorier nu. Jeg har ikke nogen præferencer, hvor det er henne i verden. Bare jeg kan flyve frem og tilbage til min søn. Ellers fungerer jeg ikke, siger Dar Salim og tilføjer så:

- Og så skal det selvfølgelig være en god historie.

DAR SALIM

Dar Salim er en dansk skuespiller. Han modtog en Bodil-nominering i kategorien bedste mandlige hovedrolle for filmen Gå med fred, Jamil. Dar Salim er født i Bagdad i Irak, men kom til Danmark som syv-årig flygtning og fik bopæl på Amager.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS