Margrethe melder ud om Elizabeths begravelse

Deltager sammen med kronprinsparret

Udgivet Opdateret

Dronning Margrethe, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary deltager alle ved britiske dronning Elizabeths begravelse mandag i London.

Det oplyser kongehuset på sin hjemmeside tirsdag.

Elizabeth nåede at sidde på tronen i 70 år - siden 1952. Det gjorde hende til den længst siddende monark i Storbritanniens historie.

Siden hendes død torsdag aften har hele verden hyldet dronningen, der nåede at blive 96 år.

Margrethe har regeret i 50 år

Nu er det den danske dronning, som er den længst siddende nulevende regent i verden. Den 14. januar havde hun været regent i 50 år.

Dronning Elizabeths begravelse finder sted i kirken Westminster Abbey i London.

Fra onsdag vil hendes kiste ligge i Westminster Hall. Her bliver den dækket med det royale flag og overvåget af vagter, mens offentligheden kan tage afsked med deres afdøde monark.

Samme kirke, som hun blev gift

Dronningens statsbegravelse bliver i samme historiske kirke, hvor Storbritanniens konger og dronninger gennem tiden er blevet kronet.

Det var også i Westminster Abbey, at dronning Elizabeths mor i 2002 fik sin offentlige begravelse. Og det er samme kirke, som dronning Elizabeth i 1947 blev gift med prins Philip i.

Blandt deltagerne mandag vil man også finde den amerikanske præsident, Joe Biden.

SÅDAN FORLØB TIMERNE OMKRING ELIZABETHS DØD

Tidligt torsdag eftermiddag dansk tid udtrykte læger bekymring for den 96-årige britiske dronning Elizabeths helbred. Cirka seks timer senere bekræftede Buckingham Palace, at dronningen var død.

Få et overblik over forløbet her (alle klokkeslæt er i danske tider):

* Klokken 13.32: Buckingham Palace udsender en pressemeddelelse om, at dronningens læger er bekymrede for hendes helbred. Lægerne anbefaler, at hun holdes under observation på slottet Balmoral i Skotland, hvor hun befinder sig.

* Klokken 13.45: Det bekræftes, at prins Charles og hertuginde Camilla er rejst til Balmoral. Et minut senere bekræfter Kensington Palace, at prins Williams også er på vej nordpå.

* Klokken 15.39: Et fly fra det britiske luftvåben letter fra Northolt i det vestlige London. Om bord er prins William, dronningens sønner prins Andrew og prins Edward samt Edwards hustru, grevinde Sophie.

* Klokken 16.50: Flyet lander i lufthavnen i Aberdeen i Skotland, der ligger cirka 65 kilometer fra Balmoral.

* Klokken 17.30: Storbritanniens premierminister, Liz Truss, bliver orienteret om, at dronningen er død.

* Kort tid efter klokken 18.00: En kortege, heriblandt en bil med de fire flypassagerer, ankommer til Balmoral Castle.

Klokken 19.31: Buckingham Palace bekræfter i en udtalelse, at dronningen er død.

* Kort tid efter klokken 20.00: Charles, som nu er konge, udtaler i en erklæring: Min kære mor Hendes Majestæt Dronningens død er et øjeblik fyldt af dyb sorg for mig og alle familiens medlemmer.

* Klokken 20.08: Premierminister Liz Truss siger uden for embedsboligen i Downing Street, at "det er slut med den elizabethanske æra". Hun afslutter med "God save the King" og kalder Charles kong Charles III.

* Klokken 20.25: Clarence House bekræfter, at Charles tager kongenavnet kong Charles III.

* Klokken 20.41: Kensington Palace bekræfter, at William og Kate nu er hertug og hertuginde af både Cornwall og Cambridge.

Kilde: NTB og dpa
Powered by Labrador CMS