Margrethe melder ud om Elizabeths begravelse

Deltager sammen med kronprinsparret

Udgivet Opdateret

Dronning Margrethe, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary deltager alle ved britiske dronning Elizabeths begravelse mandag i London.

Det oplyser kongehuset på sin hjemmeside tirsdag.

Elizabeth nåede at sidde på tronen i 70 år - siden 1952. Det gjorde hende til den længst siddende monark i Storbritanniens historie.

Siden hendes d√łd torsdag aften har hele verden hyldet dronningen, der n√•ede at blive 96 √•r.

Margrethe har regeret i 50 år

Nu er det den danske dronning, som er den længst siddende nulevende regent i verden. Den 14. januar havde hun været regent i 50 år.

Dronning Elizabeths begravelse finder sted i kirken Westminster Abbey i London.

Fra onsdag vil hendes kiste ligge i Westminster Hall. Her bliver den d√¶kket med det royale flag og overv√•get af vagter, mens offentligheden kan tage afsked med deres afd√łde monark.

Samme kirke, som hun blev gift

Dronningens statsbegravelse bliver i samme historiske kirke, hvor Storbritanniens konger og dronninger gennem tiden er blevet kronet.

Det var også i Westminster Abbey, at dronning Elizabeths mor i 2002 fik sin offentlige begravelse. Og det er samme kirke, som dronning Elizabeth i 1947 blev gift med prins Philip i.

Blandt deltagerne mandag vil man også finde den amerikanske præsident, Joe Biden.

S√ÖDAN FORL√ėB TIMERNE OMKRING ELIZABETHS D√ėD

Tidligt torsdag eftermiddag dansk tid udtrykte l√¶ger bekymring for den 96-√•rige britiske dronning Elizabeths helbred. Cirka seks timer senere bekr√¶ftede Buckingham Palace, at dronningen var d√łd.

F√• et overblik over forl√łbet her (alle klokkesl√¶t er i danske tider):

* Klokken 13.32: Buckingham Palace udsender en pressemeddelelse om, at dronningens læger er bekymrede for hendes helbred. Lægerne anbefaler, at hun holdes under observation på slottet Balmoral i Skotland, hvor hun befinder sig.

* Klokken 13.45: Det bekræftes, at prins Charles og hertuginde Camilla er rejst til Balmoral. Et minut senere bekræfter Kensington Palace, at prins Williams også er på vej nordpå.

* Klokken 15.39: Et fly fra det britiske luftv√•ben letter fra Northolt i det vestlige London. Om bord er prins William, dronningens s√łnner prins Andrew og prins Edward samt Edwards hustru, grevinde Sophie.

* Klokken 16.50: Flyet lander i lufthavnen i Aberdeen i Skotland, der ligger cirka 65 kilometer fra Balmoral.

* Klokken 17.30: Storbritanniens premierminister, Liz Truss, bliver orienteret om, at dronningen er d√łd.

* Kort tid efter klokken 18.00: En kortege, heriblandt en bil med de fire flypassagerer, ankommer til Balmoral Castle.

Klokken 19.31: Buckingham Palace bekr√¶fter i en udtalelse, at dronningen er d√łd.

* Kort tid efter klokken 20.00: Charles, som nu er konge, udtaler i en erkl√¶ring: Min k√¶re mor Hendes Majest√¶t Dronningens d√łd er et √łjeblik fyldt af dyb sorg for mig og alle familiens medlemmer.

* Klokken 20.08: Premierminister Liz Truss siger uden for embedsboligen i Downing Street, at "det er slut med den elizabethanske æra". Hun afslutter med "God save the King" og kalder Charles kong Charles III.

* Klokken 20.25: Clarence House bekræfter, at Charles tager kongenavnet kong Charles III.

* Klokken 20.41: Kensington Palace bekræfter, at William og Kate nu er hertug og hertuginde af både Cornwall og Cambridge.

Kilde: NTB og dpa
Powered by Labrador CMS