Mac-opdatering: Dette skal du gøre

Apple er klar med et nyt styresystem til Mac-computere. Vil man have mest ud af det i forhold til hastighed, kræver det dog lidt arbejde.

Lav backup af dine billeder, dokumenter og andre filer, du vil beholde, inden du går i gang med den rene installation. Foto: ROBERT GALBRAITH/Scanpix (Arkivfoto)
Lav backup af dine billeder, dokumenter og andre filer, du vil beholde, inden du går i gang med den rene installation. Foto: ROBERT GALBRAITH/Scanpix (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Først var det iPhones verden over, der fik nyt styresystem med det såkaldte iOS 10. Nu er turen kommet til Apples computere, der kan få en opdatering.

Navnet er macOS Sierra, der blev tilgængeligt den 20. september. Med det nye styresystem følger nye funktioner som eksempelvis stemmestyringsprogrammet Siri, der er kendt fra iPhones.

Lav en “clean install”

Men vil du have mest muligt ud af den nye opdatering, så anbefaler flere hjemmesider som macworld.com og macrumors.com, at man foretager en såkaldt “clean install”. Her sletter du alt, hvad der ligger på computeren og installerer så at sige styresystemet på en tom harddisk.

Og det kan være værd at overveje, mener Allan Rosendahl, som er såkaldt Apple Certified Technical Coordinator hos IT-afdelingen på Danmarks Tekniske Universitet.

– Man får klart den bedste oplevelse, hvis det er en helt ny installering. I bund og grund så giver det den rene nydelse af systemet med den hastighed og stabilitet, det nye system gerne skulle levere, siger Allan Rosendahl.

Du skal bruge en USB-nøgle

I en tid, hvor mange computere ikke længere har et CD-ROM-drev, og hvor de fleste downloader og installerer den nye opdatering gennem App Store, kræver det dog lidt arbejde af dig, hvis du vil lave en ren installering.

Alt du skal bruge er en USB-nøgle på mindst 8 GB, hvor selve installationsfilerne til opdateringen lægges på og efterfølgende installeres fra. På hjemmesiden macworld.com kan du finde en udførlig vejledning, der trin for trin forklarer processen.

Årsagen, til at systemet kører bedre og mere stabilt, er den rene installation, mener Allan Rosendahl. Det skyldes, at systemet ikke skal forholde sig til rester af den gamle installation. Det vil det gøre, hvis man bare opdaterer oven på det gamle styresystem.

– Jo ældre filer, der ligger, jo mere data er der, som computeren skal kigge på og behandle i et eller andet omfang, siger han.

Frigiver mere plads

Ud over at din Mac bliver hurtigere og mere stabil af den rene opdatering, så vil det også frigive mere plads. Det gælder sådan set for alle computere og også smartphones, for den sags skyld.

– Der kan sagtens ligge en masse små programmer, der kører i baggrunden og bruger din computers hukommelse. Der kan også ligge flere gigabyte cookies fra forskellige hjemmesider, som også ligger og flyder og optager plads, siger Morten Sahl Madsen, test- og forbrugerredaktør hos magasinet Computerworld.

Læs gode råd i galleriet øverst i artiklen…

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS