Luksusfælden: Sådan går det Zofia og Phillip

Det holdt hårdt at finde en løsning, da Luksusfælden i tirsdag aftens afsnit besøgte Zofia og Philip. Men det endte lykkeligt.

Det går godt for Zofia og Phillip. De har fået styr på deres overforbrug og meget mere overskud i hverdagen. Foto: TV3 / NENT
Det går godt for Zofia og Phillip. De har fået styr på deres overforbrug og meget mere overskud i hverdagen. Foto: TV3 / NENT
Udgivet Opdateret

Det var en hård nød at knække, da Luksusfældens eksperter, Carsten Linnemann og Kenneth Hansen, i tirsdag aftens afsnit på TV3 var på besøg hos Zofia og Phillip, der bor i et lille hus i Roskilde sammen med deres hund og slange.  Parret har en samlet gæld på 153.000 kroner, men overholder alle forpligtelser overfor kreditorerne, og burde reelt ikke være ikke være presset økonomisk.

Deres problemer skyldes ganske enkelt et kaotisk system til at styre økonomien og et markant overforbrug af ligegyldige ting.

Den store drøm

Phillip har en 6-årig søn fra et tidligere forhold, men parret har besluttet, at de ikke vil have børn sammen. De har nemlig begge psykiske diagnoser, der gør, at særligt Zofia ikke føler, at det er en god idé.

I stedet har de en stor drøm. De vil tage kørekort til og køre ned gennem Europa på motorcykel som en slags erstatning for det barn, de aldrig får. Men det er også en 200.000 kroner dyr drøm, som er umulig for dem at realisere. For pengene bliver “hygget” op, og ingen af dem evner at stoppe hinanden i at spendere på slik, øl, vin, sodavand, cigaretter og gør-det-selv-projekter.

Eksperterne stiller da også spørgsmålstegn ved, om drømmen nu er så stor, som parret giver udtryk for, da det viser sig, at de har et månedligt forbrug til mad på 6.000 kroner, heraf 2.700 kroner til vin, vand og cigaretter. Desuden en diversekonto, der viser 5.800 kroner månedligt, og en række faste omkostninger til kæledyr, fritidsinteresser samt til en bil de reelt ikke har brug for.

Meldingen fra eksperterne er, at de skal holde op med at have så ondt af sig selv, når deres økonomi burde række til at spare op. Og det er først, da det bliver illustret for dem, at de i løbet af blot fem måneder med et normalt forbrug, ville have haft midler til to kørekort, det begynder at dæmre.

Nye tider

Der er dog den krølle, at parret står til et fald i indkomst samtidig med, at deres omkostninger vil stige, da Phillps søn skal starte på en friskole. Det vil betyde, at hvor de i dag har et månedligt overskud på 1.100 kroner, vil de fremadrettet få et underskud på 4.100 kroner med det nuværende forbrug. Det er derfor bydende nødvendigt, at der skæres i mad og diversebudgetterne, og det betyder blandt andet farvel til “hyggeudgifterne”. Sker det, vil de kunne realisere deres drøm om ti år.

Eksperterne viser også parret, hvordan drømmen kan fremskyndes til om blot tre år og ni måneder, hvis de vælger at skære i de faste udgifter ved at droppe bilen, kæledyrene, deres fritidsaktiviteter, friskolen og alle gør-det-selv-projekterne. Og så starter balladen, for det kan de simpelthen ikke overskue.

En lykkelig afslutning

Aftalen bliver, at madbudgettet skæres ned til 4.400 kroner og diversekontoen til 2.800 kroner. Desuden skal parret i løbet af en uge give besked om, hvilke faste udgifter de vil fravælge, så der kan laves et nyt budget.

Det hele ender dog lykkeligt, omend det er med et kompromis. Da eksperterne kommer igen en måned senere, har parret godt og vel overholdt det budget, der er blevet lagt  for dem, og som belønning får de hver især foræret et kørekort.

De bliver også præsenteret for det nye budget, der er lagt efter, de har valgt at kigge efter nyt hjem til hunden og skære ned på udgifterne til bilen. Et budget, der betyder, at de nu kan være gældfrie om blot to år og seks måneder og spare op til og realisere deres drøm i løbet af seks år og fem måneder.

Kendte.dk har efterfølgende talt med Phillip, og han fortæller, at det går rigtig godt.

– Der er lavet lidt småjusteringer i budgettet, men vi holder os overordnet til planen, og har fået et meget bedre overblik. Vi har fået styr på vores forbrug, og det, at vores store drøm nu er inden for rækkevidde, har givet et stort overskud i hverdagen. Der er noget at se frem til, siger han.

Phillip fortæller også, at Zofia er kommet i jobtræning i en møbelforretning.

– Det går rigtig godt. De er glade for hende, og hun får masser af ros. Vores håb er, at hun kan fortsætte i forretningen i et fleksjob, når jobtræningen er afsluttet, siger han.’

Parret er også gået i gang med at tage kørekort til motorcykel. De har allerede været til teori et par gange, og i næste uge skal de i “kravlegård”.

Powered by Labrador CMS