Kult-instruktør død

- Jeg var i virkeligheden bare en daglejer, har instruktøren udtalt. Tarantino og Nicholson er nogle af de verdensstjerner, han har arbejdet sammen med.

Instruktør Monte Hellman på sin karrieres højdepunkt: Her modtager han en Special Guldløve for sin film “Road to Nowhere” ved den 67. Venedig Film Festival i 2011. Foto: REUTERS/Tony Gentile (ITALY – Tags: ENTERTAINMENT)
Udgivet Opdateret

Man skal nok være en filmnørd for at kende Monte Hellman.

Han beskrives som en kulthelt for den amerikanske, uafhængige filmbevægelse, og så dukker navnet Quentin Tarantino også op.

Monte Hellman døde tirsdag i Californien, 91 år gammel, oplyser hans datter til New York Times.

Han trådte ind på en for ham langt større scene i 2010, da han vandt en special Guldbjørn ved filmfestivalen i Venedig for sin film “Road to Nowhere”. Prisen blev overrakt af 90’ernes nok største kultinstruktør, Quentin Tarantino.

Instruktøren bag Pulp Fiction overrakte Guldbjørnen til Monte Hellman med ordene “en stor filmisk kunstner og minimalistisk poet”.

De to havde arbejdet sammen i Tarantinos “Resevoir Dogs”, “Håndlangerne” på dansk. Her havde Hellman titlen som ledende producer.

Samarbejde med Jack Nicholson

Det var 1971-filmen “Motorvej USA”, der gav ham stemplet som kultinstruktør. Road movien havde en af de største, amerikanske singer-songwriters, James Taylor, i en af hovedrollerne og Dennis Wilson fra Beach Boys i en anden rolle.

På dette tidspunkt var Monte Hellman den ukendte instruktør bag en række lavbudget-film med selveste Jack Nicholson i hovedrollerne.

Som en “kulturel provokation” dedikerede livsstilsmagasinet “Esquire” det meste af sin april ’71-udgave til “Motorvej USA” med originaltitlen “Two-Lane Blacktop”.

“Læs det her først” stod der på forsiden af bladet. “Vores nominering til årets film”. Inde i bladet var hele manuskriptet så trykt.

Monte Hellman havde en klar selvironisk distance til sin egen karriere:

– Mit ry har altid været, at “jeg kæmpede mod systemet”, “aldrig solgte ud”, “lavede mine egne ting” osv. Sandheden er, at jeg altid har været en daglejer. Jeg har normalt taget en hvilken som helst opgave, der kom i min retning, har Monte Hellman meget ærlig udtalt.

Powered by Labrador CMS