Kongeskibet Dannebrog: Hvem står for indretningen af det flotte skib?

Kongeskibet Dannebrog er kongefamiliens hjem, når de er ude og rejse i Danmark såvel som i udlandet. Kongeskibet har været i drift siden 1932.

I sommerperioden kan man se Kongeskibet Dannebrog sejle rundt i landet. Foto: Henning Bagger/Scanpix.
I sommerperioden kan man se Kongeskibet Dannebrog sejle rundt i landet. Foto: Henning Bagger/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Når kongefamilien drager på sommertogt, eller når familien på anden vis rejser ud i verden, behøver de ikke tage bolig på hoteller. Kongeskibet Dannebrog er nemlig kongehusets officielle og private residens, altså hjem for dronning Margrethe, og skibet har været i drift i mere end 80 år.

Kongehuset fortæller, at skibet blev navngivnet af Dronning Alexandrine i København i 1931, mens skibet blev taget i brug 26. maj 1932. Når Kongeskibet Dannebrog sejler, administreres det af dronningens jagtkaptajn, der er kommandør i Søværnet og dronning Margrethes direkte kontakt til Søværnet. Det fortæller Forsvarsministeriet.

Forsvaret skriver, at Kongeskibet Dannebrog tog over efter det tidligere kongeskib, ved navn Hjuldamperen Dannebrog. Siden skibet blev indviet har det sejlet omkring 740.000 kilometer. Det sejler med en 55 mand stor besætning, der er særligt udvalgt til den opgave, det er at sejle med kongefamilien.

Kongehuset skriver, at skibet er bygget af stål, og at det er delt i to sektioner. Foran skorstenen finder du besætningen, skibets last og lignende, mens du bagved har den kongelige afdeling. Denne afdeling kan også fungere som hosbitalsafdeling, da Kongeskibet Dannebrog kan bruges som et særligt hospitalsskib. Ifølge Kongehuset afholdes der receptioner på det overdækkede agterdæk, når skibet ligger i danske samt udenlandske havne.

Kongeskibet Dannebrog er et hjem

Kongeskibets indretning består af dronningens arbejdsværelse, en spisesalon, en fællessalon, soverum samt andre lokaler. Margrethe er medbestemmende i valg af skibets indretning og møblement, og på den måde har hun altså mulighed for at sætte et privat præg på det, der til syvende og sidst er hendes, og resten af familiens, hjem væk fra hjemmet.

Skibet har ifølge Forsvaret følgende data: 

Længde: 79 m
Bredde: 10,4 m
Dybgang: 3,7 m
Deplacement: 1.130 tons
Besætning: 55 mand
Fart: 14 knob (ca. 27 km/t)
Aktionsradius: 3.860 sømil (ca. 6.600 km)

Kilder: ForsvarsministerietForsvaretKongehuset

Powered by Labrador CMS