Kendt restaurant raser: Kokken rejser til Australien på grund af bureaukrati

Danmarks eneste trestjernede michelinresturant, Geranium, må fremover undvære deres souschef

Rasmus Koefoed er stjernekokken bag Geranium. (Foto: Niels Ahlmann Olesen)
Udgivet Opdateret

Restaurant Geranium i København er den eneste i Danmark, der kan prale af at have tre af de eftertragtede michelinstjerner.

Og det skyldes i høj grad dygtige medarbejdere fra udlandet. Ud af 38 kokke og tjenere på restauranten, har kun én dansk pas, skriver Børsen.

Men nu kan det blive svært for restauranten, at bevare sin position i toppen af den gastronomiske verdens madpyramide.

Restaurantens souschef, Paul Wilson, skal nemlig have fornyet sin arbejdstilladelse efter to år i Danmark.

Og den proces er så besværlig og langsommelig, at han nu har opgivet, siger Geraniums restaurantchef Søren Ørbek Ledet til Børsen:

– Hans problem er, at det er ekstremt besværligt og bureaukratisk at få en ny tilladelse, og det tager så meget af hans energi, at han får stress af det. Konsekvensen er, at han rejser hjem til Australien, så ham kommer vi desværre ikke til at se igen, siger Søren Ørbek Ledet til Børsen.

Ville ikke være i toppen uden udlændinge

Søren Ørbæk Ledet tror ikke, at Geranium nødvendigvis ville have været at finde i verdenstoppen, hvis de ikke kunne trække på udenlandske ansattes ekspertise.

Det samme gælder for Noma – den tidligere dobbelte vinder af titlen som verdens bedste restaurant. Her er kun omkring ti ud af restaurantens 75 ansatte danskere, skriver Børsen.

Det er heller ikke kun hos restauranter i den absolutte topklasse, at maden laves af udlændinge – ifølge Horesta har 27 procent af de 122.500 beskæftigede i erhvervet en anden etnisk baggrund end dansk mod 8 procent i det resterende erhvervsliv.

Ifølge Børsen er udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg i fuld gang med et udspil, der skal gøre mindre det bureaukratisk for virksomheder at få udenlandsk arbejdskraft til landet.

Powered by Labrador CMS