Kejseren uden et efternavn

Den italienske modedesigner Valentino Garavani har formået at gøre en helt bestemt nuance af farven rød til sit varemærke. Den 11. maj fylder han 90 år

Den italienske modedesigner Valentino Garavani er kendt for at skabe smukke kjoler og for at leve 'la dolce vita' - det søde liv. Her ses han til sin afdøde ven og kollega Karl Lagerfelds mindehøjtidelighed i 2019. Den 11. maj fylder Garavani 90 år.
Offentliggjort Sidst opdateret

Den italienske modedesigner Valentino Garavani har klædt de kendte og kongelige på i over 60 år.

Og han behøver hverken at pryde sine kreationer med logo eller navn.

Behøver ikke bruge sit efternavn

Manden, som i modeverdenen er så kendt, at han heller ikke engang behøver at bruge sit efternavn, har nemlig gjort en helt bestemt nuance af farven rød til sin signatur, siden han lancerede sin første kollektion i 1959.

Den 11. maj fylder han 90 år.

"Valentino-rød", som farven kaldes i modeverdenen, er en kraftig rød nuance, som ifølge designeren selv udstråler liv, passion og kærlighed.

Ældre kvinde opkaldte ham

Fascinationen af den bestemte røde nuance fik han, da han så en ældre kvinde iklædt farven under en operaforestilling, da han var ung.

Ud af alle de andre kvinder i salen syntes Valentino, at hun skilte sig ud i den ikoniske farve.

Valentino voksede op i byen Voghera i Lombardiet. Allerede i folkeskolen blev han interesseret i mode, da han var i praktik hos en lokal designer.

Senere flyttede han til Paris, hvor han blev optaget på et prestigefyldt modeinstitut. Her studerede også andre verdenskendte designere som Yves Saint Laurent og Karl Lagerfeld.

Tilbage til hjemstavnen

I 1959 flyttede Valentino tilbage til hjemlandet, hvor han i hovedstaden Rom åbnede sit eget modehus.

Den kreative proces gik forrygende, men økonomien sejlede, indtil han en dag mødte en arkitektstuderende ved navn Giancarlo Giammetti.

De to mænd forelskede sig i hinanden, og Giancarlo Giammetti droppede ud af sit studie for at hjælpe Valentino med at drive forretningen.

Sammen skabte de et modeimperie.

Sammen i 60 år

De to stiftere af modehuset har holdt sammen i mere end 60 år. Selv om deres romantiske forhold kun varede i 12 år, betragter de i dag hinanden som familie.

I 1964 fangede Valentinos stil en meget indflydelsesrig kvindes opmærksomhed - nemlig USA's tidligere førstedame Jacqueline Kennedy.

Hun var i høj grad med til at sætte modehuset på verdenskortet, da hun blev set i flere Valentino-kjoler, året efter hendes mand, præsident John F. Kennedy, døde.

Designede kjole til bryllup

Valentino designede også hendes brudekjole, da hun senere blev gift med Aristotle Onassis.

I 1998 solgte Valentino-stifterne modeimperiet til et italiensk konglomerat for en pris svarende til omkring to milliarder kroner.

Valentino Garavani fortsatte dog med at være kreativ direktør i firmaet, indtil han valgte at gå på pension i 2008.

Den sidste kejser

Siden da har den italienske designer Pierpaolo Piccioli overtaget den kreative post i modehuset, som lever videre i bedste velgående uden Valentino Garavani.

Fødselaren bliver betragtet som en af de sidste store nulevende designere, som har stiftet sit eget modehus. Han bliver derfor kaldt for "den sidste kejser".

Powered by Labrador CMS