Jussi Adler-Olsen: -Jeg blev overvåget og aflyttet af PET

PET lyttede ifølge krimiforfatter med på samtaler. Det lyder dog usandsynligt, vurderer pensioneret PET-chef.

Forfatter Jussi Adler-Olsen hævder i en biografi om ham, at han i begyndelsen af 1980’erne blev overvåget af PET. Foto: Emil Hougaard/Scanpix (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Krimikongen Jussi Adler-Olsen er blevet kendt som en af landets mest succesrige forfattere med sin serie om vicekriminalkommissær Carl Mørck og Afdeling Q.

I en ny biografi om Jussi Adler-Olsen hævder han selv, at han i begyndelsen af 1980’erne også var kendt af Politiets Efterretningstjeneste (PET).

På liste over overvågede personer

Faktisk mener Adler-Olsen, at han på grund af sit engagement i den danske fredsbevægelse var på listen over personer, der blev overvåget og aflyttet af PET.

– Vi blev systematisk overvåget og aflyttet. Når jeg løftede røret for at ringe, gik der nogle sekunder, og så lød der et klik. Så vidste PET-agenterne, at jeg var i gang med at foretage et opkald.

– Andre gange, når jeg lagde røret på efter en samtale og skulle ringe igen, kunne jeg høre den samtale, jeg lige havde været igennem, fortæller Jussi Adler-Olsen i bogen, der udkommer onsdag.

– Jeg gætter på, at der sad nogle PET-folk på et kontor et sted og lyttede båndet igennem.

– Og så var der en fejlforbindelse eller fejlkobling, som gjorde, at jeg også kunne høre båndet med min netop overståede samtale.

Aflytning i hjemmet og på kontoret

Aflytningen skulle være sket både i hjemmet og på kontoret, da Adler-Olsen fra 1981 til 1983 arbejdede som frivillig i Samarbejdskomitéen for Fred og Sikkerhed.

Jussi Adler-Olsen havde som 31-årig engageret sig i bevægelsen, der ofte var venligt stemt over for Sovjetunionen, som konsekvens af den kolde krig og atomtruslen.

Forfatteren til biografien, Jonas Langvad Nilsson, har på vegne af Jussi Adler-Olsen søgt om aktindsigt hos PET for at undersøge, om der ligger en sagsmappe på krimiforfatteren.

PET har ikke svaret ham.

Tidligere PET-chef skeptisk

Tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen er dog skeptisk over for Jussi Adler-Olsens påstand.

– Det lyder næsten lige så spændende som hans romaner. Men hvis jeg skal forholde mig til virkeligheden, forekommer det usandsynligt, siger Bonnichsen til Ritzau.

– Ikke mindst hvis man argumenterer med, at man er i stand til at afsløre det ved klik og den slags ting. Der er teknologien betydeligt stærkere.

– Det er faktisk umuligt via en almindelig telefon på daværende tidspunkt at finde ud af, om man er aflyttet eller ej.

Bonnichsen arbejdede for PET i perioden 1997 til 2006.

Til Ritzau oplyser PET, at man ikke ønsker at kommentere sagen.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS