Jørgen Leth i nyt projekt

Små 60 år efter Jørgen Leth debuterede med en film om jazz, vender han tilbage med en ny jazzfilm. En cirkel af trofasthed er afsluttet, mener han

Udgivet Opdateret

Digter, journalist, filmskaber, cykelkommentator og forfatter. Jørgen Leths cv er langt og mangefacetteret, men fælles for det hele er, at han er fortæller. En eksperimentel fortæller, der nægter at lade sig indfange i stagnation.

Selv om han netop har rundet 85 år, er han endnu i vigør professionelt og kunstnerisk.

Jørgen Leth lever og ånder stadig for nyskabelse og rollen som fortæller, og i slutningen af året udkommer han med en ny film om jazz, der har været længe undervejs, og som har stor betydning for ham.

- Det har været nostalgisk og også sentimentalt. Jeg kan godt lide den slags sammenhænge og en cirkel, der gøres færdig, fortæller filmskaberen.

Debuterede i kortfilm

For Jørgen Leth er også nostalgiker, og den side af ham har fået meget næring de seneste år, hvor den kommende film med arbejdstitlen "Ud af natten" om jazzmusikeren Jakob Bro er blevet skabt sammen med medinstruktør Andreas Koefoed.

Jørgen Leth har bedrevet mangt og meget gennem sin lange karriere. Mange danskere forbinder ham nok især med rollen som cykelkommentator, og det har han det fint med. - Jeg kan jo ikke selv bestemme, hvad folk er mest interesserede i. Det er fint. Det kan jeg godt forstå. Cykelsporten spiller også en kæmpe rolle i mange menneskers forhold til sport.Men jeg spænder lidt videre, kan man sige. Det gør jeg altså, siger han. (Arkivfoto).
Jørgen Leth har bedrevet mangt og meget gennem sin lange karriere. Mange danskere forbinder ham nok især med rollen som cykelkommentator, og det har han det fint med. - Jeg kan jo ikke selv bestemme, hvad folk er mest interesserede i. Det er fint. Det kan jeg godt forstå. Cykelsporten spiller også en kæmpe rolle i mange menneskers forhold til sport.Men jeg spænder lidt videre, kan man sige. Det gør jeg altså, siger han. (Arkivfoto).

Da Jørgen Leth debuterede som filmskaber tilbage i 1963, var det med kortfilmen "Stopforbud" - med den internationale titel "Stop for Bud" - om jazzpianisten Bud Powell.

Godt 60 år efter den debut slutter cirklen.

- Det er vigtigt for mig, at det er en tilbagevenden til jazzen. Det fortjener at blive understreget. Jeg kan godt lide den slags sammenhænge, lyder det fra Jørgen Leth, som undervejs i skabelsen er blevet bestyrket i sin relation til jazzen.

- Det er i hvert fald gået op for mig, hvor vigtigt det er. Hvor meget jazzen har betydet for mig i mit liv. Jeg kan godt lide trofastheden som egenskab. Det er noget, jeg selv har over for jazzen, men også noget, som jazzen har over for mig, synes jeg.

Begyndte som kritiker

Mange danskere kender formentlig Jørgen Leth og hans karakteristiske stemme fra Tour de France, hvor han frem til 2018 kommenterede og dækkede det ikoniske cykelløb hos TV 2.

I år er han for en stund vendt tilbage til Touren og cykelsporten, som også er en af hans helt store passioner. Han er aktuelt en del af Discoverys dækning af verdens største cykelløb, som i år helt historisk tog sin begyndelse i Danmark 1. juli. Leth dækkede sit første Tour de France i 1970.

Hans første professionelle skridt tog han dog som jazzkritiker for det hedengangne dagblad Aktuelt fra 1959 og siden Politiken gennem flere år i 1960'erne.

Startede i 2015

Og arbejdet med den nye film, som faktisk blev indledt helt tilbage i 2015 og oprindeligt skulle være udkommet i 2016, har ført Jørgen Leth tilbage ad mindernes allé.

- Det er en film om jazz, som den spilles af Jakob Bro og hans meget berømte kammerater rundt om i verden. Den bliver god. Den er næsten færdig, fortæller Jørgen Leth.

- Jeg er meget glad for, at jeg har kunnet arbejde sammen med nogle rigtig store musikere. Jeg er blandt andet kommet til at møde en musiker, som jeg altid har beundret, der hedder Lee Konitz. Han døde for et par måneder siden. Men ham skrev jeg meget om i mine første professionelle job.

Vil eksperimentere

Som med alt andet, Jørgen Leth tager under behandling på film, smides klassiske greb og værktøjer fra begyndelsen ud.

Han vil eksperimentere, skubbe forudindtagelserne og spænde ben for sig selv. Visuelt og fortælleteknisk. Fra start til mål. Som han gjorde det med sin selvbiografiske og åbenhjertige film fra 2020, "I Walk", der er hans seneste værk.

Har aldrig gjort det let

- Jeg er meget optaget af at gøre opmærksom på, at jeg stadig eksperimenterer med sproget og med form. Det har været et gennemgående træk hele mit liv. Jeg har aldrig gjort det let for mig selv, siger Jørgen Leth og fortsætter:

- Jeg har altid foretrukket at gøre det vanskeligt for mig selv. At gøre spillereglerne - dogmerne, som Lars von Trier har kaldt det - svære. Det gør jeg stadigvæk, lyder det fra Jørgen Leth, hvis alder ikke har dulmet trangen til eksperimenter, men blot har sat frekvensen af dem ned.

Ingen titel

- Hver gang, jeg sætter mig ved computeren og skal skrive noget - det går der længe imellem desværre - så er det eksperimentet, der interesserer mig.

Den officielle titel på filmen om Jakob Bro samt premieredatoen er endnu ikke meldt ud. Men det bliver inden årets udgang, at Jørgen Leths seneste eksperiment er klar til at blive vist frem.

JØRGEN LETH

Jørgen Leth (født 14. juni 1937 i Aarhus) er en dansk journalist, forfatter, tv- og filmmand, foredragsholder, cykelkommentator, digter m.m.

Hans karriere som journalist begyndte på dagbladet Aktuelt i 1959, og han var senere på Politiken. Han var i 1960'erne en del af avantgardemiljøet i København sammen med Per Kirkeby, Bjørn Nørgaard m.fl., og han debuterede med digtsamlingen Gult Lys i 1962 og kortfilmen Stopforbud i 1963.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS