Ikke set værre siden prins Henrik

Ikke siden prins Henriks kritik i 2002 har kongehuset været i så stor krise som nu, vurderer ekspert

Udgivet Opdateret

Kongehuset befinder sig i en krise, som ikke er set større, siden prins Henrik i 2002 offentligt udtalte, at han følte sig kasseret og tilsidesat.

Det siger historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen, efter at prins Joachim til B.T. og Ekstra Bladet har kritiseret dronningens beslutning om at fratage prinsens fire børn titlen af prinser og prinsesse.

- Det er meget sjældent, at et medlem af kongehuset går i medierne med sådan en kritik.

- Prins Joachim kritiserer dronningens beslutning, og det er meget usædvanligt, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Senest det skete, var da prins Henrik offentligt fortalte, at han følte sig forbigået og kasseret.

Det fik kongehuset til at indkalde til pressemøde, og det samme vurderer Lars Hovbakke Sørensen kan ske denne gang.

- Jeg kan godt forestille mig, at dronningen vil sige noget mere, fordi det er en uholdbar situation, at kongehusets medlemmer diskuterer i offentligheden, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Beslutningen om, at de fire børn i fremtiden skal tituleres grever og komtesse, blev offentliggjort onsdag. Ifølge kongehuset har prins Joachim kendt til beslutningen siden maj.

Til B.T. siger prinsen, at den plan, han fik forelagt i maj, indebar, at børnene kunne beholde deres titler som prinser og prinsesse, indtil de fylder 25 år.

BLÅ BOG: Dronning Margrethe

* Fulde navn: Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid.

* Født: 16. april 1940 på Amalienborg.

* Forældre og søskende: Ældste datter af kong Frederik IX og dronning Ingrid. Har to yngre søstre – prinsesse Benedikte og eksdronning Anne-Marie.

* Ægteskab: Gift 10. juni 1967 med prins Henrik (som indtil brylluppet hed Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat).
Prins Henrik døde i 2018.

* Børn: Kronprins Frederik (født 1968) og prins Joachim (født 1969). De er gift med hhv. kronprinsesse Mary og prinsesse Marie.

* Børnebørn: Otte børnebørn – fem drenge og tre piger – i alderen 7 til 20 år.

* Tronfølger: I 1953 blev tronfølgeloven ændret, så også kvinder – og ikke kun mænd – kunne overtage tronen. Dermed kunne prinsesse Margrethe i 1973 udnævnes som dronning efter sin fars død. Var tronfølgeloven ikke blevet ændret, ville kong Frederik IX’s bror, prins Knud – og efterfølgende hans søn, Ingolf – være blevet regent.

* Residens: I løbet af året bor dronningen både på Amalienborg, Fredensborg Slot, Marselisborg Slot og Gråsten Slot.

* Uddannelse: Filosofikum samt studier i arkæologi og statskundskab på universiteter i København, Cambridge, Aarhus, Sorbonne og London.

* Tilknytning til Forsvaret: Frivillig tjeneste under Hjemmeværnet 1958-1970. Senere æresoberst i forskellige enheder i den britiske hær.

* Interesser: Tegner, maler, syer og broderer. Har løbende udstillet sine malerier, har lavet kulisser og kostumer til balletforestillinger og har designet og syet tekstiler – herunder bispekåber til danske kirker.

Kilde: Ritzau, Kongehuset.

Han siger samtidig til B.T., at hans børn er meget kede af det.

Krisen i det danske kongehus har ikke været større siden prins Henriks udskejelser i begyndelsen af 00'erne.
Krisen i det danske kongehus har ikke været større siden prins Henriks udskejelser i begyndelsen af 00'erne.
Powered by Labrador CMS