I chok efter bagedyst-sejr

Efter en hæsblæsende finale kan SæÞór Kristínsson kalde sig for årets vinder af "Den store bagedyst"

SæÞór Kristínsson vinder Den store bagedyst 2021.
SæÞór Kristínsson vinder Den store bagedyst 2021.

Der var masser på spil i "Den store bagedyst" lørdag aften, da årets finalist skulle kåres i det, der ovenikøbet var program nummer 100.

Sejren tilfaldt SæÞór Kristínsson, der dermed kan kalde sig vinder af "Den store bagedyst" 2021, og det er kommet fuldstændig bag på ham, at han snuppede sejren foran 29-årige Frederik Haun og 38-årige Anelise Severinsen.

- Jeg troede simpelthen ikke på det. Jeg troede, det var en dårlig joke, siger SæÞór Kristínsson, der til daglig arbejder som regnskabsassistent.

- De andre to var så dygtige, så det føltes så vildt at tage sejren!, siger han.

50 kager

Som den første udfordring i finaleprogrammet skulle deltagerne bage intet mindre end 50 kager.

Anelise Severinsen, der igennem sæsonen har imponeret dommerne med sine eksotiske smage, satsede på snorlige såkaldte tropiske bidder med kokos, passionsfrugt og ananas. En smagskombination, der fik dommer Marcus Grigo helt i himlen.

- Jeg får lyst til at danse samba af dem her, roste han.

Imens gav Frederik Haun sig i kast med vandbakkelser med flødebolleskum og bær, mens den sidste finalist, SæÞór Kristínsson, gav sig i kast med kirsebærhapsere med brændt marengs på toppen.

Ved siden af

I den hemmelige udfordring skulle deltagerne bage en spiselig version af bagedyst-trofæet, og her gik det galt for både Frederik Haun og Anelise Severinsen, der ikke helt ramte den kage, dommerduoen, Marcus Grigo og Katrine Foged Thomsen, havde forventet.

Til gengæld kunne SæÞór Kristínsson glæde sig over at have klaret den svære udfordring til ug.

- Jeg har virkelig knoklet gennem sæsonen, for jeg havde slet ikke lige så meget bageerfaring som de to andre, fortæller SæÞór Kristínsson, der oprindelig blev opfordret til at melde sig til "Den store bagedyst" af sin mor.

Hun gik desværre bort, inden SæÞór Kristínsson fik besked om, at han var blevet udvalgt som én af de ti bageentusiaster i årets udgave af kagekonkurrencen.

Men alligevel har hun været med ham hele vejen. Særligt en sms, som hun sendte ham, før hun døde, har været med til at motivere ham.

- Den har jeg jævnligt kigget på, når jeg følte, jeg var ved at give op, siger han og fortsætter:

- Min sejr er også en hæder til hende. Jeg har virkelig prøvet at gøre hende stolt.

Frit spil

I sæsonens allersidste mesterværk var der frit spil til at lave en kage, der skulle vise deltagernes egen unikke bagestil og sætte fokus på det, de hver især mestrer i både teknik og smag.

Til det fik de fem timer.

Frederik Haun, der danner par med danseren Morten Kjeldgaard, der er kendt fra "Vild med dans", kastede sig ud i en bryllupskage til ære for sin kæreste. 

Anelise Severinsens mesterværk bød på "finalebobler" med en kage med champagne.

For SæÞór Kristínsson, der oprindelig er fra Island, og som danner par med Vild med dans-koryfæet Thomas Evers Poulsen, var mesterværket en hyldest til fødelandet.

- Man kan se, det er dig. Du har løst opgaven til perfektion, lød det fra dommer Katrine Foged Thomsen, da hun havde smagt på det islandske mesterværk, der altså udløste en sejr til den 28-årige bageentusiast.

Støtte fra Thomas

Undervejs i de mange uger, hvor SæÞór Kristínsson har knoklet i bageteltet, har Thomas Evers Poulsen været en stor støtte.

- Det har været et virkelig intenst forløb, og Thomas har bare givet mig plads og rum. Han har haft stor forståelse for de frustrationer, jeg har haft, siger bagedyst-vinderen.

SæÞór Kristínsson har nydt at kunne koncentrere sig om sine venner og sin familie, efter "Den store bagedyst" blev optaget i sommer.

- Jeg har haft en god lang pause fra min ovn og min røremaskine, og jeg er faktisk først ved at blive venner med mit køkken igen nu, siger han og griner.

Ny sæson

Indtil videre har han haft bagedyst-trofæet stående i et skab, men nu da finalen har været vist i tv, er der et helt særligt sted til det.

Det skal nemlig op og stå på en hylde sammen med Thomas Evers Poulsens Vild med dans-trofæ, som han vandt sidste år sammen med skuespillerinden Merethe Mærkedahl.

DR har allerede meldt, at der kommer en ny bagedyst-sæson næste år.

Powered by Labrador CMS