Her er monarker der har abdiceret
Flere steder i Europa har de royale abdiceret og givet tronen videre. Få overblikket her.
Dronning Margrethe holder fast i en 500 år gammel tradition, når hun siger, at hun ikke abdicerer.
Det har dronningen flere gange sagt i pressen.
Men anderledes står det til andre steder i Europa.
Kong Edward 8. blev Storbritanniens regent i 1936. Ti måneder efter oplyste han den daværende premierminister Stanley Baldwin, at han ville giftes med den fraskilte Wallis Simpson.
Kongen valgte kærligheden og ikke kronen og abdicerede således den 11. december 1936, hvorefter hans lillebror blev til kong George 6.
Kong George 6.s ældste datter er i dag Storbritanniens regent, dronning Elizabeth 2.
Tronskifte i lilleput-nation
I det lille land Luxembourg har de seneste monarker også abdiceret. Landets nuværende regent, storhertug Henri, overtog tronen fra sin far, storhertug Jean, der abdicerede i 2000.
Faren havde i sin tid overtaget tronen fra sin mor, storhertuginde Charlotte, der abdicerede i 1964.
Tradition for at abdicere
Selv om det er uhyre sjældent gennem historien, at monarker abdicerer, er der faktisk tradition for det i det hollandske kongehus.
I foråret 2013 overlod dronning Beatrix tronen til sin søn, som i dag bærer titlen kong Willem-Alexander af Nederlandene.
Helbredet fik konge til at abdicere
Samme år bekendtgjorde Hollands sydlige naboer i Belgien, at landets monark til stor overraskelse lod tronfølgen gå videre.
I en alder af 79 år oplyste kong Albert 2., at han overlod tronen til sin søn, der i dag bærer titlen kong Philippe.
Ifølge Billed-Bladet fortalte kong Albert 2. på belgisk stats-tv, at helbredet ikke længere kunne holde til de kongelige forpligtelser.
Et år senere oplyste endnu et kongehus, at en regent ville abdicere før tid.
Abdicerede efter 39 år
Efter 39 år på tronen ønskede Spaniens daværende monark, kong Juan Carlos 1., at overlade tronen til sin søn, den nuværende kong Felipe 6.
Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, oplyste, at en forfatningsændring blev igangsat for at imødekomme den daværende monarks ønske om at overlade tronen til sin søn.
Hemmelig plan klar
Dronning Margrethe har regeret Danmark siden den 14. januar 1972. Og der ligger en plan klar for, hvad der skal ske, den dag Margrethe dør. Det er kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen ikke et sekund i tvivl om.
I England er der tidligere kommet detaljer frem om, hvad der sker, når dronning Elizabeth engang ikke er her mere. Men i Danmark er planen indtil videre hemmelig.
Lars Hovbakke Sørensen løfter alligevel over for Kendte.dk lidt af sløret for, hvad der sker dén dag dronning Margrethe dør. Det kan du læse mere om her – Plan klar når Margrethe dør: Men den er hemmelig.
Kilde: Kendte.dk/Ritzau.