Her er Jens Kramer Mikkelsen i dag
Han er den længst siddende overborgmester i København og har været med til at sætte tydelige aftryk på byen. Jens Kramer Mikkelsen fylder 16. december 70 år
Metroen. Ørestad. Amager Strandpark. Byfornyelse på Vesterbro.
Jens Kramer Mikkelsen har flere bud, når han bliver spurgt, hvilke aftryk på byen han er mest stolt af fra sin tid som overborgmester i København.
Men også et ganske særligt skilt.
- Der står et skilt ude på Østerbro ved en skole, hvor der er gennemkørselsforbud for biler på over 3,5 ton. Det var det første forslag, jeg fik vedtaget i borgerrepræsentationen som ungt medlem. Så det er både store og mindre ting, siger Jens Kramer Mikkelsen.
- Men intet af det har selvfølgelig været et onemanshow. Det bliver jo kun til noget, hvis man er mange, der er enige om, at det er rigtigt og vigtigt.
Fylder 70 år
Den 16. december fylder direktør og tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen 70 år.
Han er i dag ansat som byudviklingsdirektør i selskabet NREP og har foreløbig ingen planer om at drosle ned på arbejdslivet.
Han har stadig store projekter, der skal gennemføres. 1000 nye boliger skal bygges i Tingbjerg, og den nye bydel Jernbanebyen skal udvikles.
Dermed beskæftiger han sig fortsat med noget af det, der gennem hele karrieren har optaget ham mest: Byudvikling og byggeri.
Kramer vil se kraner, som det hed sig, da han blev overborgmester.
Ægte københavner
Jens Kramer Mikkelsen er ægte københavner og ud af en familie af socialdemokrater.
Han er vokset op på Østerbro, hvor han også har boet det meste af sit liv. Han havde "20 gode år" i Husum, hvor han flyttede ud, da han var blevet gift og havde små børn. Men siden er han flyttet tilbage til Østerbro.
Børnene er blevet voksne, og han er blevet skilt og gift igen.
Jens Kramer Mikkelsen blev oprindeligt uddannet lærer. Han blev valgt ind i Københavns Borgerrepræsentation for første gang i 1978 og arbejdede som lærer sideløbende med det politiske arbejde.
Længst siddende overborgmester
I 1989 blev han overborgmester og dermed fuldtidspolitiker.
På det tidspunkt var økonomien i Københavns Kommune dårlig, og der var høj arbejdsløshed.
- Mit første valgslogan var, "jeg er københavner." Det var lidt usædvanligt på det tidspunkt, for der var man typisk ikke så stolt af at være københavner. Men det har jeg nu altid været.
- Genrejsningen af København er i virkeligheden noget af det, jeg er mest stolt af, siger Jens Kramer Mikkelsen.
Han er den hidtil længst siddende overborgmester med 16 år på posten.
Forandrede København
Hans store fokus på byudvikling og byggeri forandrede København.
Økonomien lysnede, og arbejdsløsheden faldt.
Men det var heller ikke uden knubs til overborgmesteren.
Store projekter som metroen og byggeri langs havnen havde også sine arge modstandere både i og uden for rådhuset.
I 2004 meddelte Jens Kramer Mikkelsen, at han gik af for at tiltræde en stilling som administrerende direktør i Ørestadsselskabet.