Her er den helt store vinder

Filmen "1917" om Første Verdenskrig har begejstret den britiske filmbranche, der belønner med fornem pris.

Det blev 1917, der løb med mange priser. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Krigsfilmen “1917” fortsætter sin sejrsgang ved søndagens Bafta-uddeling, hvor actiondramaet om Første Verdenskrig er kåret som Bedste Film. Samtidig har Sam Mendes, der står bag actionfilmen, hevet en pris i land i kategorien Bedste Instruktør.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Det er to af de tungeste priser ved uddelingen, hvor der uddeles statuetter i 25 kategorier. Anerkendelsen kommer, blot uger efter at filmen også fik priser i netop de kategorier ved Golden Globe-uddelingen.

Bafta er før blevet kaldt den britiske lillebror til den amerikanske Oscar, der finder sted 9. februar. Også her er “1917” nomineret til flere priser. I alt blev det til syv Bafta-priser til “1917”.

Filmen er designet, så det ligner, den er optaget i en lang sekvens, og der er altså kun få gange klippet i den to timer lange film, som følger soldaterne Schofield og Blake, der sammen skal advare 1600 soldater om, at de er på vej direkte mod en dødsfælde.

Andre vindere

“Joker” var årets højdespringer med hele 11 nomineringer, men kunne blot tre gange indtage scenen for at tage imod én pris.

Blandt andet tog Joaquin Phoenix prisen for Bedste Mandlige Skuespiller for sin præstation som komikeren Arthur Fleck, der kæmper med mentale problemer, men som ikke behandles ordentligt af samfundet.

Det ender med at føre ham ansigt til ansigt med hans alter ego: Jokeren.

Prisen for Bedste Kvindelige Hovedrolle gik til Renée Zellweger i “Judy”. Her portrætterer hun Judy Garland og viser, at det har haft sin pris for den legendariske skuespiller og sanger at blive berømt i en ung alder.

Ingen danske film, skuespillere eller instruktører er nomineret til priser ved dette års Bafta-prisuddeling, som den irske skuespiller og komiker Graham Norton var vært for.

Bafta-priserne er blevet uddelt siden 1949, og det er medlemmer af den britiske filmbranche, som afgør, hvem der kan gå hjem med priserne.

Bafta - the British Academy of Film and Television Arts

25 bronzestatuetter deles ud søndag, når den britiske filmpris Bafta løber af stablen i koncerthuset Royal Albert Hall i London.

Bafta-priserne, der i år uddeles for 71. gang, hædrer det bedste inden for film fra det forgangne år.

For første gang nogensinde uddeles i år en pris for bedste casting.

Læs mere om, hvad Bafta er:

* Bafta står for the British Academy of Film and Television Arts. Det er en uafhængig organisation, der “støtter, udvikler og promoverer kunstarten inden for levende billeder”.

* Bafta er en af de mest prestigefulde filmpriser i Storbritannien. Den kaldes ofte den britiske lillebror til den amerikanske Oscar, der i år uddeles 9. februar.

* Organisationen blev grundlagt 16. april 1947, men den første filmprisuddeling fandt først sted to år senere, hvor blandt andet filmen “The Best Years of Our Lives” blev hædret.

* Det er branchen selv, som vælger de nominerede. Det er nemlig organisationens cirka 8000 medlemmer, som stemmer på, hvem de mener, skal have mulighed for at løbe med bronzestatuetterne.

* Man kan søge om at blive medlem af Bafta, hvis man arbejder inden for film-, tv- eller spilbranchen i Storbritannien.

* Siden 1998 har Bafta også hædret videospil-branchen, og i 2005 fik branchen sin egen prisuddeling på linje med tv og film.

* I begyndelsen uddelte Bafta priser til film og tv samme aften, men siden 1998 har film og tv været opdelt i to separate prisuddelinger.

* Løber man med sejren i en kategori, modtager man en Bafta-statuette.

* Statuetten blev designet i 1955 af den amerikanske skulptør Mitzi Cunliffe og har en base af mørk marmor. På basen er en teatermaske, som er støbt i bronze.

* I år uddeles filmpriser i 25 kategorier. Det er blandt andet i kategorierne bedste film, instruktør, ikke-engelsksprogede film og dokumentar. For første gang uddeles en pris for bedste casting.

Kilder: Bafta.org, digitalspy.com.

null
Powered by Labrador CMS