Har værelse klar til flygtning

Besættelsesdramaet "De forbandede år 2" er yderst aktuelt, nu hvor der igen er krig i Europa, siger skuespiller Bodil Jørgensen

Udgivet Opdateret

Selv om der er lavet mange film om Anden Verdenskrig og Besættelsen, er der stadig brug for flere. Det mener skuespillerinden Bodil Jørgensen, som er aktuel i anden del af Anders Refns store drama "De forbandede år".

- Når verden ikke husker bedre, end den gør, så er der brug for at minde den om, at krig er en evig trussel, siger Bodil Jørgensen.

Går imod tyskerne

I "De forbandede år 2" spiller den 61-årige skuespillerinde sygeplejersken Eva, som er gift med fabriksejeren Karl Skov, der indleder et samarbejde med tyskerne for at redde fabrikken.

Men i modsætning til sin mand, Karl Skov, som spilles af Jesper Christensen, vælger Eva at gå imod værnemagten ved at hjælpe en engelsk pilot til Sverige.

- Hun hjælper, og selvfølgelig skal man hjælpe, hvis man kan, siger Bodil Jørgensen og uddyber:

- Det er jo ligesom under corona: Skal man bare sidde og se pressemøder og spritte hænder, eller skal man spørge naboen, om han eller hun vil have noget med fra supermarkedet, selv om det er forbundet med en risiko?

Bodil Jørgensen er ked af, at der endnu en gang er krig i Europa, men finder det positivt, at der indtil videre er blevet taget godt imod de ukrainske flygtninge. (Arkivfoto).
Bodil Jørgensen er ked af, at der endnu en gang er krig i Europa, men finder det positivt, at der indtil videre er blevet taget godt imod de ukrainske flygtninge. (Arkivfoto).

Et værelse hos Bodil

Der er ingen tvivl om, at Bodil Jørgensen hælder til det sidste, men det stopper ikke der. For med krigen i Ukraine er der akut brug for hjælp, og det har fået skuespilleren til at skride til handling.

- Jeg har stillet et værelse til rådighed, og så støtter jeg økonomisk, hvor jeg kan. Jeg synes, at vi, der har midlerne, har en forpligtelse til at hjælpe folk i nød, siger hun.

"Skal behandles ens"

Midt i alt det triste glæder skuespilleren sig dog over danskernes og politikernes vilje til at byde de ukrainske flygtninge velkommen. 

Bodil Jørgensen

Født 3. marts 1961

Uddannet fra Statens Teaterskole i 1990

Under optagelserne til en film, faldt hun af en traktor og blev alvorligt kvæstet.

Hun har haft flere store roller på teatret, men medvirket i en lang række film og tv-serier.

Uvalgte film: Kun en pige, Klinkevals, De grønne slagtere, Hævnen, Hvidsten Gruppen, Den skaldede frisør, Mænd og høns og Hvor kragerne vender.

Udvalgte tv-serier: Strisser på Samsø, Langt fra Las Vegas, Krøniken, Lærkevej, Minkavlerne og Badehotellet.

Kilde: Wikipedia

Men hun har ikke glemt, hvordan stemningen var i 2015 under flygtningekrisen.

- Jeg synes, det er uforståeligt, at man ikke behandlede de mange syriske flygtninge på samme måde. Der burde politikerne have gået forrest, men det gjorde de ikke. Og det skal man ikke glemme.

Lær af historien

Og netop hukommelsen er et tveægget sværd, forklarer Bodil Jørgensen.

- På den ene side er vi jo nødt til at huske, så vi kan lære af historien. På den anden side kan evnen til at distancere sig fra fortidens uhyrligheder også være en måde at komme videre på.

I "De forbandede år 2" bliver Evas datter gift med en nazist, mens to af hendes sønner bliver en del af modstandsbevægelsen, og det sætter relationerne på prøve.

- Det er et billede på et samfund, der er ved at krakelere, og her forsøger Eva selvfølgelig at holde en dør åben for dem alle, uanset hvilke valg de har truffet, siger Bodil Jørgensen og tilføjer:

- Når man kigger ud i Europa, er krig jo, som det plejer at være, med kvinder og børn på flugt, mens mændene griber til våben. Der er ikke noget woke (oplyst eller politisk korrekt, red.) over krig, og derfor er filmen desværre yderst relevant i dag.

"De forbandede år 2" har premiere den 21. april i landets biografer.

Powered by Labrador CMS