Har fordomme over for danskere

Skuespiller og sanger Nukâka Coster-Waldau er mere end bare "Nikolaj Coster-Waldaus grønlandske kone". Tirsdag den 23. februar fylder hun 50 år.

Skuespiller Nukâka Coster-Waldau i sidste års semifinale af “Vild med dans”, hvor hun deltog sammen med danser Silas Holst. Tirsdag den 23. februar fylder hun 50. (Arkivfoto) – Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Udgivet Opdateret

Sidste år dansede skuespiller og sanger Nukâka Coster-Waldau sig ind i danskernes hjem i 17. sæson af det populære tv-program “Vild med dans”.

Men skuespilleren, som tirsdag den 23. februar fylder 50 år, er meget mere end dansesko og Nikolaj Coster-Waldaus grønlandske kone. Hun er stolt af sit ophav og vil gerne nedbryde de fordomme, mange går med.

Nukâka Coster-Waldau er opvokset i Grønland sammen med tre søskende. Hun er datter af politikeren Josef Motzfeldt.

Hun har boet i Danmark, siden hun var 20 år gammel, og er uddannet fra Statens Teaterskole.

Hendes karriere tæller store tv-serier som “Forbrydelsen” og “Forsvar”. Senest var hun aktuel i den nordiske serie “Tynd Is”.

Ved siden af skuespillet har Nukâka Coster-Waldau sit eget band, Suluit. Her skriver hun sange og synger. Navnet betyder vinger på grønlandsk. Musikken er inspireret af den arktiske natur og traditionelle grønlandske sagn.

Kan gå længe

I 1998 blev hun gift med Nikolaj Coster-Waldau, og de har to døtre sammen.

Parret har vænnet sig til, at der til tider kan gå lang tid imellem, at de ser hinanden på grund af optagelser.

De var adskilt en stor del af “Vild med dans”-sæsonen, da Nikolaj Coster-Waldau var på optagelse i udlandet. Men han sendte hver uge sin fortolkning af hustruen og dansepartneren Silas Holsts dans.

Hun har tidligere til Alt for Damerne fortalt, hvordan det før i tiden frustrerede hende at være kendt som Nikolaj Coster-Waldaus grønlandske kone.

– Som yngre var jeg træt af, at man hele tiden skulle koncentrere sig om min nationalitet. Hvorfor kunne jeg ikke bare være en kvinde, hvis erhverv var skuespiller?

Verdensborger

I dag har hun ikke længere noget imod at lægge vægt på, at hun er grønlænder, selv om hun også regner sig selv som verdensborger.

Coster-Waldau synes, at hun i interviews kan være med til at give en stemme til mennesker, især grønlændere, som kan føle sig usynlige.

Hun finder det også vigtigt at kunne nedbryde fordomme. Som grønlænder møder man stadig mange fordomme i Danmark.

– Og nu skal jeg ikke være hellig, for jeg har også fordomme over for danskerne, det indrømmer jeg. Men vi skal holde op med det. Det er så forkert, det laver afstand imellem os, og det kan verden ikke holde til.

Powered by Labrador CMS