Han skildrer det forsvundne Danmark
Jens Smærup Sørensen voksede op på en gård nær Nibe, men valgte at blive akademiker og forfatter. Han fortæller i sine bøger om et Danmark, der ikke er mere
Han har i sit værk indgående beskrevet den danske bondekultur og landsbyfællesskabet – og de omvæltninger, der følger af modernitetens indtog. Når børnene ikke længere vil overtage slægtsgården, men tager til byen for at studere eller blive funktionærer.
Forfatteren Jens Smærup Sørensen, som den 30. maj fylder 75, er født i Staun ved Nibe nær Limfjorden. Han voksede selv op på forældrenes gård, men valgte som mange andre af sin generation at tage en videregående uddannelse på universitetet.
Mest kendt i hans omfangsrige forfatterskab af romaner, noveller, børnebøger, skuespil, radiospil og filmmanuskripter er nok romanen “Mærkedage” fra 2007. Den beskriver to bondeslægter fra Staun, hvis tilværelser vikles ind i hinanden gennem mange årtier.
Bogen er solgt i over 100.000 eksemplarer, og Jens Smærup Sørensen gjorde sig derved fortjent til at modtage boghandlernes hæderspris, De Gyldne Laurbær.
Skildrer bondesamfundets opløsning
Ved laureatfesten for prismodtageren i 2008 sagde daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen i sin tale:
– Du har skrevet en mægtig og prægtig historie om forvandlingen, ja, opløsningen af den gamle bondekultur. Med fascinerende, udfordrende og krævende spring frem og tilbage og til siden i tid leder du os gennem 4-5 generationers liv med udspring i din hjemstavn i Nordvesthimmerland.
– En medrivende generationshistorie – én af de bedste samtidsskildringer, jeg har læst, tilføjede Anders Fogh.
Jens Smærup Sørensen blev student fra Aalborg Katedralskole i 1965 og cand.phil. i dansk fra Aarhus Universitet i 1971. Dermed var et liv med litteratur begyndt.
Måske var det studietiden i Aarhus, der inspirerede ham til romanen “Katastrofe” (1989), som tager 68-generationen og et postuleret fællesskab op til senere kritisk eftersyn.
Forfatteren bor på Mors. Hans ægtefælle gennem 50 år, lektor Vibeke Schmidt Sørensen, døde i 2020.
Listen over priser og udmærkelser er lang. Blandt dem er: Otto Gelsted-Prisen, Kritikerprisen, Det Danske Akademis Store Pris, Blicherprisen og Søren Gyldendal Prisen. Jens Smærup Sørensen modtog i 1991 Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.