Han instruerer legendarisk tennisbrag: -Jeg er bare amatør

Janus Metz debuterer som spillefilmsinstruktør på "Borg", der for ham handler om meget mere end bare tennis.

Udgivet Opdateret

Han er især kendt for sine dokumentarer som “Fra Thailand til Thy” og “Armadillo” og er langt fra ekspert i tennis.

Alligevel står den danske instruktør Janus Metz bag den svenskproducerede spillefilm “Borg”, der kredser om Wimbledon-finalen i 1980 mellem Björn Borg og John McEnroe.

Ingen særlig interesse i tennis

Selv tænkte han også, at det var specielt, da han blev kontaktet af folkene bag filmen, der gerne ville have ham til at sætte sig i instruktørstolen.

– Jeg har ingen særlig interesse i tennis, men jeg interesserer mig meget for folk, der kan presse sig selv ud over kanten for at opnå noget exceptionelt, og da jeg gik i gang med at læse manuskriptet, var det meget hurtigt den fortælling, der sprang i øjnene, fortæller Janus Metz.

En psykologisk thriller

Derfor er filmen også langt mere end historien om den verdensberømte Wimbledon-duel mellem de to tennisspillere, mener instruktøren.

– For mig er det mest af alt en psykologisk thriller, hvor tennisbanen er den arena, den bliver udført på. Det mentale arbejde, som topatleter hele tiden skal oppebære for at være bedst, hænger dybt sammen med nogle eksistentielle spørgsmål, som er kunstnerisk og filmisk interessante, siger instruktøren.

Med årevis af dokumentarerfaring i kufferten kunne Janus Metz i 2015 debutere som fiktions-instruktør på den anmelderroste tv-serie “True Detective”, og nu tager han altså springet til spillefilm.

Meget af det, han har i bagagen, har vist sig nyttigt på filmsettet.

– Jeg møder ofte mennesker, der gerne vil kategorisere dokumentar og fiktion over for hinanden som modsætninger, men for mig er filmsproget stort set enslydende, hvad enten man laver det ene eller det andet.

– Nogle af de metoder, man bruger, kan selvfølgelig være forskellige. Det er anderledes at instruere skuespillere end at filme almindelige mennesker, men der er også mange lighedspunkter, for i sidste ende gælder det om at have forståelse for det drama, der skal udspille sig foran kameraet og være åben for at indfange det, siger han.

Har arbejdet med Shia Labouef

I filmen har han blandt andet arbejdet med den amerikanske skuespiller Shia Labouef og den garvede svenske stjerne Stellan Skarsgaard.

– Når man er debuterende instruktør og ikke rigtig har sin metode endnu, og man skal ind og arbejde med erfarne skuespillere, kan man godt være bange for at gøre noget, som de synes er helt åndssvagt.

– Men det er også noget med at mærke det enkelte menneske og hvilke behov de har for, hvad jeg skal give dem og ikke give dem, siger Janus Metz.

Han lærte meget af samarbejdet med Stellan Skarsgaard, der før rollen i “Borg” ikke havde sagt ja til at spille med i en svensk film i 20 år.

– Jeg sagde til Stellan, da vi mødtes, at jeg er en amatør men med en god mavefornemmelse, og jeg tror, han stolede på min dømmekraft, fortæller Janus Metz.

– Men han sagde noget meget vigtigt til mig, som jeg bar med mig gennem filmen, nemlig at hvis det fungerer godt rundt om kameraet, så er alting godt. Hvis der er tryghed og sikkerhed og god stemning der, så smitter det af. Det er filmens hjerte – ligesom køkkenet i en restaurant, siger Janus Metz.

“Borg” har premiere den 14. september.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS