Han fulgte sit hjerte og valgte hjernen

Peter Lund Madsen bærer flotte titler, men er i offentligheden bedst kendt for sin evne til at formidle det svært tilgængelige - ikke mindst om menneskehjernen.

Peter Lund Madsen fulgte sine underholdningsdrømme til trods for at være uddannet læge. Han har optrådt i adskillige tv- og radioprogrammer.Foto: Søren Bidstrup / SCANPIX
Foto: Søren Bidstrup / SCANPIX

Udgivet Opdateret

Hans cv er alenlangt, han har publiceret sine forskningsresultater i anerkendte videnskabelige tidsskrifter, og han bærer titler som professor, speciallæge og hjerneforsker.

Men Peter Lund Madsen har de seneste 20 år gjort en dyd ud af bringe sin omfattende viden ud til den brede befolkning, og han er for længst blevet belønnet for evnen til at formidle det svært forståelige.

31. juli fylder hjerneforskeren og entertaineren 60 år.

Trodsede professors spådomme

For fødselaren begyndte interessen for hjernen ved en prøveeksamen i neurokirurgi på medicinstudiet i 1987.

Artiklen fortsætter under videoen.

Her trodsede han både sin professors spådomme og dårlig forberedelsestid og scorede et 13-tal, da han kom op i et spørgsmål om hjernen.

Derefter var han ikke i tvivl om, at han ville beskæftige sig med hjernen. Han fik siden en doktorgrad for sine studier af hjernens blodomløb og forandringer ved forskellige bevidsthedsniveauer.

Forfulgte trang til at underholde

Den hvide kittel blev dog i slutningen af 1990’erne for en stund lagt på hylden. I stedet valgte Peter Lund Madsen at forfølge trangen til at formidle og underholde.

Og evnen til at gøre hjernens kompleksitet forståelig og spændende har for længst givet ham tilnavnet “Hjernemadsen”, efter at han i 1998 blev vært for et program på Danmarks Radio med samme titel.

Siden har han optrådt i adskillige tv- og radioprogrammer – ofte i selskab med sin lillebror, journalist Anders Lund Madsen. De to har også samarbejdet om en række teaterforestillinger for både børn og voksne.

Peter Lund Madsen kan i dag opleves i det ugentlige radioprogram “Hjernekassen”, der sendes mandag på Danmarks Radios P1.

Peter Lund Madsen har modtaget en række hædersbevisninger for sit virke som formidler. I 2005 modtog han Danmarks Radios Rosenkjærprisen for sin “medrivende og engagerende formidling”.

Powered by Labrador CMS