Hæderkronet tradition får selskab af Mary

Der er igen i år Hubertusjagt, og den tradition følges op med en anden, som Kronprinsessen er en del af.

Hubertusjagten er i sig selv en tradition, der hvert år trækker rødklædte ryttere til Foto: Scanpix.
Hubertusjagten er i sig selv en tradition, der hvert år trækker rødklædte ryttere til Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Hubertusjagten 2019 får ekstra fint besøg i dag, når Kronprins Mary tager i Dyrhaven i Klampenborg klokken 09.40.

Kongehuset oplyser, at Kronprinsessen skal uddele Kronprinsesse Marys ærespræmie, en traditionsombundet præmie, der for relativt nyligt fik nyt navn.

Artiklen fortsætter under videoen

Det var tidligere prins Henrik, der uddelte præmien, men efter hans død måtte et andet medlem af familien tage over, og i 2018 blev Kronprinsesse Mary altså valgt.

Billedbladet skrev dengang, at vandrepokalen, der udgør ærespræmien, har været uddelt siden 1988, og i 2018 var det første gang, Kronprinsessen uddelte den.

Flere traditioner

Det er altså flere traditioner, der bliver ført videre søndag, når der både er Hubertusjagt og uddeling af ærespræmie.

Ifølge Hubertusjagt.dk deltager cirka 100 ryttere i årets jagt, og traditionen stammer tilbage fra år 1900, hvor man, næsten, hvert år har afholdt jagten den første søndag i november.

“Hubertusjagten er en symbolsk videreførelse af de gamle parforce-jagter, som Dyrehaven oprindeligt er anlagt til. Her lod man hunde støve ræven op, og feltet fulgte hunde og ræv. I dag er der ingen jagthunde, og ræven er erstattet af to ”forlorne” ræve i form af to erfarne ryttere, som rider forrest med rævehaler på deres røde ridejakker,” skriver Hubertusjagten selv om den gamle tradition.

Undtagelserne har været nogle dage under Anden Verdenskrig, men derudover har man altså holdt fast i den efterhåndeng gamle tradition, der i år starter klokken 10.00.

Når jagten er slut, bliver vinderen af et opløb, for en gruppe ryttere, der har kvalificeret sig dertil, kåret, og vedkommende får derudover Kronprinsesse Marys ærespræmie.

Powered by Labrador CMS