Flertal ønsker kongen hjem

Ifølge ny meningsmåling er eks-kong Juan Carlos velkommen tilbage i sit hjemland.

Spanske Eks-kong Juan Carlos befinder sig i øjeblikket i selvvalgt eksil i Aby Dhabi. Klik videre for flere billeder. Foto: Scanpix/REUTERS/Francois Lenoir/File Photo
Spanske Eks-kong Juan Carlos befinder sig i øjeblikket i selvvalgt eksil i Aby Dhabi. Klik videre for flere billeder. Foto: Scanpix/REUTERS/Francois Lenoir/File Photo
Udgivet Opdateret

I august 2020 valgte spanske eks-kong Juan Carlos i ‘nattens mulm og mørke’ at forlade sit hjemland og gå i eksil. Det skete efter det i høj grad begyndte at stramme til omkring ham i forbindelse med tiltagende anklager om seriøse, økonomiske uregelmæssigheder for egen vindings skyld.

På det tidspunkt havde hans søn, kong Felipe, meldt ud, at han frasagde sig al personlig arv fra faderen.

Artiklen fortsætter under videoen

I de første par uger var der ingen, i hvert fald ikke i offentligheden, der anede hvor eks-kongen befandt sig. Men så kom det omsider frem, at han var rejst til Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater.

Her kunne han den 5. januar fejre sin 83 års fødselsdag langt væk fra sin familie.

Men alle anklager til trods, så viser en undersøgelse, der er blevet til på foranledning af den store monarki-pro avis El Mondo, at et flertal af spanierne er parate til igen at byde ham velkommen i sit hjemland. Det skriver Royal Central.

I undersøgelen svarer 55 procent af de adspurgte, at han skal være aldeles velkommen mens 31 procent meget gerne ser, at han holder sig væk.

Juan Carlos blev indsat som konge af Spanien i november 1975 efter den fascistiske diktator Francisco Francos død. Han er bredt anerkendt for sit store bidrag til at bringe demokratiet tilbage til Spanien og var i langt størstedelen af sin regeringsperiode en yderst afholdt konge.

Men han blev ramt af flere skandaler, blandt andet ‘sidespring’ og meddelte den 2. juni 2014, at han havde besluttet at abdicere til fordel for sin eneste søn Felipe efter tilliden til kongehuset nærmest var styrtdykket.

Ønsket blev efterfølgende godkendt af et stort politisk flertal og den 19. juni kunne Felipe lade sig krone som Spaniens nye konge.

Powered by Labrador CMS