Fem ting du måske ikke vidste om LEGO

Det der startede med en mindre produktion af træ-legetøj er i dag en af verdens største legetøjs-producenter.

Udgivet Opdateret

Der er sikkert mange, der ikke har en anelse om det. Men rent faktisk startede legetøjsgiganten LEGO, der har hovedsæde i Billund, med at producere trælegetøj helt tilbage i 1932.

Grundlæggeren var Ole Kirk Khristiansen, der oprindeligt drev en snedker- og tømrervirksomhed i byen, men som så mange andre håndværksvirksomheder kom i knibe på grund af den krise, der opstod i landbruget i de tidlige 1930′ ere. Han valgte derfor at prøve kræfter med legetøjsbrancen og begyndte at producere trælegetøj af høj kvalitet.

Det var først i 1949 de første plastik LEGO-klodser kom på markedet. Maskinen, der blev anvendt til produktionen, var fundet i England og produktet var en forløber til den klods, vi kender i dag og som LEGO fik patent på den 28. januar 1958.

Patenten på den lille LEGO-figur, der er designet af netop afdøde Jens Nygaard Knudsen kom til i 1978.

Eksporteventyret for LEGO begyndte i 1955 og det første reelle eksportmarked var Sverige. I dag eksporteres der til lande på alle kontinenter, ligesom der er etableret salgsselskaber i en lang række lande. Det første af disse kom til i 1956 i den tyske by Hohenwestedt og fik navnet LEGO Spielwaren GmbH. 1956 var iøvrigt også året, hvor LEGO købte sin første lastbil.

Ole Kirk Kristiansen gik bort i 1958 og hans søn Godtfred Kirk Christiansen tog over. I dag er det så hans søn, Kjeld Kirk Kristiansen, der ejer koncernen.

Det er den nuværende ejer, der er manden bag LEGO House, som åbnede i centrum af Billund den 28. september 2017. Det er et oplevelseshus, der er beliggende cirka ‘en kilometer fra Legoland. Stedet er proppet med milioner af LEGO klodser og LEGO figurer. Her findes der også et museum, hvor man kan følge LEGO’s udvikling fra den spæde start og helt frem til i dag.

Navnet LEGO er i øvrigt en sammentrækning af ordene ‘leg godt’.

Powered by Labrador CMS