En af fodboldens helt store pionerer er død bare 59 år gammel

Cyrille Regis er død i en alder af blot 59 år. Han var en af de første sorte fodboldspillere på Englands A-landshold - og nåede hele 614 klubkampe i England - blandt andet for West Bromwich Albion og Coventry.

Udgivet Opdateret

Den engelske fodboldpioner Cyrille Regis er død.

Han var en af de første sorte spillere på Englands A-landshold – og den tidligere fodboldspiller døde i en alder af bare 59 år.

Det skriver engelske medier – blandt andet The Guardian.

Cyrille Regis døde søndag den 14. januar af en blodprop i hjertet.

Scorede i hver fjerde kamp

Den engelske angriber, som blev født i Fransk Guyana, nåede hele 614 ligakampe i England og scorede 158 mål.

Danske tv-seere har ved mange lejligheder set Cyrille Regis spille fra 1970’erne og frem til 1990’erne.

Han var ikke mindst kendt for sin tid hos først West Bromwich og siden Coventry.

Da Premier League blev grundlagt i 1992/1993-sæsonen spillede han med hos Aston Villa, der fik sølv i den første sæson – lige efter Manchester United med en vis Peter Schmeichel på holdet.

Vandt den store pokalfinale

Med Coventry vandt han i 1987 FA Cuppen efter en mindeværdig finale mod Tottenham på Wembley i London.

Coventry sejrede 3-2 efter forlænget spilletid.

Cyrille Regis blev af mange betragtet som en pioner for sorte spillere, hvor han var blandt de første, som virkelig opnåede anerkendelse i engelsk fodbold.

I 1978/1979-sæsonen udgjorde Cyrille Regis sammen med Laurie Cunningham og Brendon Batson en populær sort trio hos West Bromwich Albion.

Sorte spillere var i skudlinjen

Det var vel at mærke i en tid, hvor der ikke blev slået ned på racisme i samme grad som i dag, og sorte spillere som Cyrille Regis var i skudlinjen.

Før en landskamp for England modtog den fysisk stærke angriber således engang en ubehagelig trussel i form af en patron i et brev.

Men Regis spillede ufortrødent videre, også selv om han erkendte, at racismen gjorde ondt på ham. Han fik dog bare fem kampe på det bedste engelske herrelandshold.

Det er strømmet ind med reaktioner på Twitter efter Cyrille Regis’ død.

Hyldes af andre fodbold-ikoner

– Triste nyheder i dag (mandag, red.), da jeg hørte om fodboldlegenden Cyrille Regis’ død.

– Jeg husker, at jeg så op til ham for at være en af de første sorte spillere, der virkelig brød igennem, skriver den tidligere Arsenal- og Tottenham-forsvarer Sol Campbell.

Se Sol Campbells opslag her – artiklen fortsætter under billedet.


Også angrebslegenden Gary Lineker hylder sin tidligere landsholdskollega.

– Trist over at høre, at Cyrille Regis er gået bort. En fremragende angriber og god mand, hvis arv handler om mere end fodbold, han hjalp med at bane vejen for sorte fodboldspillere i dette land, skriver Gary Lineker.

Også Peter Schmeichel mindes Regis

Danske Peter Schmeichel er også blandt dem, der sørger over Cyrille Regis’ død.

– Så ked af at høre, at en af mine største helte og største inspirationer Cyrille Regis er gået bort, skriver den tidligere Manchester United-målmand, der betegner den afdøde angriber som en legende.

Se Schmeichels opslag her – artiklen fortsætter under billedet.


Han scorede 81 mål i 241 kampe.

Var med til at vinde sølv

Fra 1984 til 1991 spillede han 238 kampe for Coventry, hvor han sammenlagt scorede 47 gange – ligeledes i den bedste engelske række, som dengang hed First Division.

Herefter rød han til Aston Villa, hvor han altså var med til at vinde sølvmedaljer i den første Premier League-sæson nogensinde.

Karrieren blev rundet af med en sæson i først Wolverhampton, så Wycombe og til sidst Chester City – der spillede i henholdsvis næst-, tredje- og fjerdebedste række.

Den 59-årige Cyrille Regis efterlader sig sin hustru Julia.

(Kilde: Ritzau/Wikipedia)

Powered by Labrador CMS