Ekspert: Dronningens fødselsdag fejres alligevel

Selv om dronning Margrethes runde fødselsdag er aflyst, så bliver dagen med sikkerhed markeret, lyder det fra kongehusekspert.

Udgivet Opdateret

Meget er anderledes i disse tider, hvor coronavirus tvinger os til at blive indendørs og vaske hænder i ekstrem stil. Det er også gået ud over en del arrangementer, der er blevet aflyst.

I royalt øjemed har det betydet, at alle Kongehusets planlagte aktiviteter i forbindelse med fejringen af dronning Margrethes 80-års fødselsdag er aflyst.

Artiklen fortsætter efter videoen

Dagen skal dog nok blive markeret, mener Kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

Exceptionel aflysning

Vi er efterhånden vidende om, at vi befinder os i en helt særlig situation, der også for første gang i historien har krævet en tale fra dronningen, som ikke er faldet nytårsaften.

Ligeså ekstraordinært er beslutningen om ikke at fejre hendes fødselsdag.

– Det er aldrig sket før i nyere tid. Så stor en fejring er i moderne tid aldrig blevet aflyst. Det er helt exceptionelt, konstaterer kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen over for Kendte.dk.

Selv mindre fødselsdage er altid blevet markeret, ganske vist ikke i så stor grad, som det var planlagt med dronning Margrethes 80-års fødselsdag.

– Det har været en begrænset fejring. På de fleste af dronningens almindelige fødselsdage er hun blevet fejret ved at komme ud på balkonen. Det kan hun heller ikke gøre nu, for det vil samle for mange mennesker, siger kongehuseksperten.

Markeret i medierne

I lyset af udviklingen af coronavirus i Danmark valgte dronningen i en officiel udmelding at aflyse sin fødselsdagsfejring af hensyn til at følge myndighedernes anbefalinger.

– Danmark og verdenssamfundet står netop nu i en meget vanskelig situation. Vi har alle et særligt ansvar for at tage hensyn til hinanden og sammen bidrage til, at Danmark kommer godt igennem de meget store udfordringer, som landet står overfor. Jeg appellerer derfor til, at vi alle følger regeringens og myndighedernes anvisninger og passer på hinanden, lød dronningens udtalelse i forbindelse med aflysningen.

Selv om Kongehuset har aflyst aktiviteter i forbindelse med fejringen, der strækker sig fra den 2. april og frem til den 25. april, så vil dagen på en eller anden måde blive markeret.

– Jeg tror, at dagen bliver markeret i medierne, der vil skrive om dronningen på en eller anden måde. Det bliver en fejring af dronningen i elektroniske og trykte medier, uden at folk er samlet, siger kongehuseksperten.

Mulighed at udskyde

Kendte.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Kongehuset om dronning Margrethes fødselsdag overhovedet skal markeres.

Da der også er forbundet en del uvished med situationen, der på statsminister Mette Frederiksens seneste pressemøde kan ændres, da der blev lagt op til, at samfundet ganske stille og roligt kunne åbnes efter påske. Det har også åbnet muligheden for en markering af 80-års fødseldagen senere på året.

– Det er ifølge udmeldingen aflyst og ikke udskudt, men det kan ikke udelukkes, at fødselsdagen fejres, når situationen ser helt anderledes ud. Det kan ikke udelukkes, at fejringen udskydes til efteråret eller til næste forår, men Kongehuset har meldt ud, at det er aflyst, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Han understreger dog, at aflysningen sagtens kan være en foreløbig udmelding, der kan blive lavet om, alt efter hvad statsministeren og myndighederne melder ud om coronavirus.

Som udgangspunkt er der dog ikke noget planlagt i forbindelse med dronningens runde fødselsdag, der falder den 16. april 2020.

Powered by Labrador CMS