Eksdronning fylder rundt

Eksdronning Anne-Marie er sammen med sin mand, Konstantin, vendt tilbage til Grækenland efter mange år i eksil. I dag fylder hun 70 år.

Udgivet Opdateret

Prinsesse Anne-Marie var kun 15 år, da den græske kronprins, Konstantin, friede. Men dronning Ingrid og kong Frederik mente, at deres yngste datter skulle vente med at gifte sig, til hun var fyldt 18 år.

Og sådan blev det. I 1964, da kronprinsen i mellemtiden var blevet konge og prinsessen myndig, blev det smukke par viet i Athen, og Anne-Marie blev dronning af Grækenland.

Men lykken varede kort, for allerede tre år efter måtte de under dramatiske omstændigheder flygte ud af landet. Det skete, efter at Konstantin havde stået bag et forgæves og aldrig fuldt klarlagt forsøg på modkup mod militærjuntaen.

I dag er de tilbage i Grækenland, og når eksdronning Anne-Marie i dag fylder 70 år, kan hun fejre fødselsdagen i det land, som hun gennem mere end 20 år længtes efter på afstand.

– Ligeså snart kronprins Konstantin spurgte, om jeg ville med til Grækenland – fra den dag vidste jeg, at mit liv ville blive i Grækenland. Jeg glemmer ikke Danmark – bestemt ikke. Men Grækenland har gjort meget for mig, sagde Anne-Marie for nylig i et interview med JydskeVestkysten.

Fast bopæl på Peloppones

Siden 2013 har parret haft fast bopæl på Peloppones i en 38 millioner kroner dyr villa nær Porto Heli, hvor deres sejlbåd Afroessa ligger. Et fast samlingspunkt, som hver sommer sejler ægteparret og deres fem børn, børnebørn og svigerbørn rundt i det græske øhav.

Modsat tidligere sker det med grækernes accept. For selv om et flertal i 1974 ved en folkeafstemning afskaffede monarkiet, så vækker synet af den tidligere kongefamilie ikke længere stærke følelser i befolkningen. Således blev parrets næstældste søn, Nikolaos, i 2010 gift på øen Spetses.

Efter flugten i 1967 og et kortere ophold i Italien slog Anne-Marie og Konstantin sig ned i London-forstaden Hampstead, hvor de blandt andet etablerede en skole, The Hellenic College of London.

Eksdronningen involverede sig også i organisationen The Eve Appeal, der indsamler penge til forskning i underlivskræft. Sammen med svigerdatteren Tatiana har hun arbejdet for at øge opmærksomheden på blandt andet den farlige æggestokkræft.

Gennem tiden er der blevet spekuleret i, hvor ægteparret gennem så mange år har fået penge fra til at opretholde deres høje levestandard.

De har ikke selv ønsket at tale om det, men britiske aviser har spekuleret i, at Konstantin i flere år arbejdede som europæisk rådgiver for shahen af Iran, ligesom der er blevet gættet på, at pengene kom fra rige græske skibsredere.

Selv om Grækenland i mere end 40 år har været en republik, betegner Anne-Marie fortsat sig selv som dronning, og det samme gør den danske kongefamilie.

Fakta

* Eksdronning Anne-Marie Dagmar Ingrid blev født 30. august 1946 på Amalienborg.

* Hun er den yngste datter af kong Frederik og dronning Ingrid.

* Den daværende prinsesse Anne-Marie blev som 18-årig gift med den græske kong Konstantin 18. september 1964. Han var konge i perioden 1964-74.

* Parret måtte forlade Grækenland i 1967 efter et fejlslagent modkup mod den militærjunta, der netop havde taget magten i landet.

* Da demokratiet i 1974 blev genindført efter syv års militærdiktatur, blev kongedømmet i Grækenland afskaffet ved en folkeafstemning.

* Anne-Marie og Konstantin har siden boet i Rom, London og nu Grækenland.

* De har fem børn, Pavlos, Alexia, Nikolaos, Theodora og Philippos, og ni børnebørn.

Kilder: Kongehuset, greekroyalfamily.gr

/ritzau/

Powered by Labrador CMS