EGOT: En eksklusiv klub for anmelderdarlings

EGOT er en forkortelse, der med det blotte øje kan være svær at gennemskue, men rent faktisk er der tale om noget nær den største hæder, man som kulturperson i USA kan opnå.

Udgivet Opdateret

EGOT står for Emmy, Grammy, Oscar og Tony. Fire navne, fire priser. Kort fortalt betyder det, at EGOT er en lille klub kun for de allerbedste. For at blive medlem skal man nemlig være i besiddelse af en af hver af de fire eftertragtede priser.

Listen over personer, der kan bryste sig af en EGOT, er forholdsvis kort, men i september 2018 er den dog blevet en smule længere. Hele tre navne er kommet i den fornemme hæders klub. Andrew Lloyd Webber, Tim Rice og John Legend.

Ifølge amerikanske Huffington Post er der flere særlige elementer forbundet med de tre herrers indtræden i forsamlingen af personer med en EGOT.

Tog knap 40 år at nå en EGOT

Mest spektakulært er det, at musicalmageren Andrew Lloyd Webber med kæmpesucceser som Jesus Christ Superstar, Cats og Phantom of the Opera under bæltet først er blevet lukket ind i den fornemme klub i 2018.

Det lykkedes med Jesus Christ Superstar: Live in Concert-opsætningen, som han har stået bag sammen med netop Tim Rice og John Legend. De tre vandt den 9. september en Emmy for showet. På den måde blev de medlemmer EGOT nummer 13, 14 og 15.


Lloyd Webber vandt sin første af de fire store priser i 1980. Det var en Tony for det bedste originale soundtrack til showet Evita. Siden har den hæderkronede mand vundet adskillige priser, men det er altså først 38 år senere, at han kan kalde sig EGOT med sin Emmy.

En sjov detalje er, at det samme faktisk er tilfældet for Tim Rice, der var forfatter på Evita, og også modtog en Tony i den forbindelse.

Den yngste

Helt anderledes den levende legende Lloyd Webber ser det ud for John Legend, der med natten Emmy-pris kan blære sig ved at have fuldført den store bedrift på blot 12 år. Det er historisk set kun overgået af nummer 12 på listen. Det er komponisten Robert Lopez, der i 2014 klarede bedriften på 10 år.

Til gengæld er John Legend ubestridt den yngste, der kan skrive sig ind i kulturelitens fine klub af prismodtagere. Han var i 2018 bare 39 år gammel, da han modtog sin første Emmy.

Legend, der bedst er kendt for sin musikalske karriere, er indehaver af 10 Grammy-priser, en Tony for sin rolle som medproducer af Jitney, og i 2015 vandt han en Oscar for sangen Glory, der er med i filmen Selma.

EGOT-modtagere:

Richard Rodgers
Helen Hayes
Rita Moreno
John Gielgud
Audrey Hepburn
Marvin Hamlisch
Jonathan Tunick
Mel Brooks
Mike Nichols
Whoopi Goldberg
Scott Rudin
Robert Lopez
John Legend
Andrew Lloyd Webber
Tim Rice

Powered by Labrador CMS