Dronningens køkkenhave er et kæmpe hit

Mere end 10.000 gæster har allerede besøgt Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot.

Udgivet Opdateret

Den 25. juli 2020 åbnede Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot.

Det var naturligvis dronning Margrethe, der sammen med sin søster prinsesse Benedikte, som indviede den smukke køkkenhave.

Ariklen fortsætter efter videoen

Siden har det været et populært besøgsmål for turister med over 10.000 gæster på blot en lille måned, skriver Sønderborg Kommune i en pressemeddelelse.

Danske gæster

Det startede med et brag i den første uge, hvor Den Kongelige Køkkenhave havde åben. Her lå besøgstallet mellem 800 og 1000 gæster om dagen.

I de to efterfølgende uger faldt det antal dog en smule. Alligevel må det siges, at den royale køkkenhave har været velbesøgt.

Gæsterne har primært bestået af danskere, men også turister fra Tyskland, Frankrig, Italien, Holland, Schweiz, Norge og Sverige har været forbi.

Den Kongelige Køkkenhave bliver drevet af det socialpsykiatriske tilbud Væksthuset i Sønderborg Kommune, der har glædet sig over interessen.

– Væksthusets medarbejdere har klaret det godt, selv om det har været overvældende med så mange turister. Men alle medarbejdere er meget stolte over interessen for køkkenhaven. Den stolthed er vigtig for hver enkelt at tage med i deres videre udvikling, for formålet med Væksthuset at hjælpe medarbejderne med at skabe en bedre hverdag og på sigt måske uddannelse og job, siger Preben Storm, der er formand for Social- og Seniorudvalget i kommunen.

Salg af flotte varer

De mange gæster har også betydet en del salg af varer fra Den Kongelige Køkkenhave.

Særligt har de mange kreative ting været et hit.

– Gæsterne har især spurgt meget til vores æbler og blomster, der er blevet ”forkobberet”. Det har været et megahit, som mange har købt for at forevige besøget i Den Kongelige Køkkenhave. Derudover har der været et godt salg af lokal honning samt medarbejdernes håndarbejde med pil, strik og sy arbejde, lyder det fra Teresa Schürmann, distriktsleder i socialpsykiatrien, hvorunder Væksthuset hører til.

Den Kongelige Køkkenhave er en 7500 kvadratmeter stor nyttehave, der rummer urter, bær, blomster og en skov af frugttræer.

Foruden de mange kreationer er det også muligt at købe frugt og grønt fra køkkenhaven, ligesom at produkterne kan nydes i køkkenhavens café.

Den Kongelige Køkkenhave er blevet til i et samarbejde mellem Slots- og Kulturstyrelsen og Sønderborg Kommune.

Benediktes ildhu

Det var en veloplagt dronning Margrethe, der sammen med prinsesse Benedikte indviede Den Kongelige Køkkenhave dagen før, den blev åbnet for offentligheden.

Her gav dronningen udtryk for, at det færdige resultat skyldtes prinsesse Benedikten arbejdsmoral.

– Det er en meget stor dag for Benedikte og mig. Vi har glædet os meget, selv om det så nærmest uoverskueligt ud i starten, sagde dronningen og fortsatte:

– Da nogen præsenterede os for ideen om at genskabe køkkenhaven, greb vi den med stor begejstring. Men jeg vil gerne takke Benedikte, uden hvis utrættelige ildhu det ikke var lykkedes.

Før Den Kongelige Køkkenhave kunne åbne dets havelåge er der gået fem år.

Powered by Labrador CMS