Dronningen løftede sløret: Særlig mand hyldet

Majestæten, der nu er taget til Slesvig-Holsten, havde travlt på sine dage i studiebyen Aarhus.

Udgivet Opdateret

Fredag var Hendes Majestæt med til gallaåbningen af Aarhus Festuge, som hun er protektor for, og allerede lørdag formiddag stod den på næste opgave. Det var forholdsvis overskueligt for majestæten, der i dagene boede på Marselisborg Slot.

Foran et publikum bestående af blandt andre borgmester Jakob Bundsgaard og en kinesisk delegation kunne Margrethe afsløre en helt særlig statue i Mindeparken, der mest af alt er en slags forhave til netop Marselisborg Slot.

Statuen forestiller bysbarnet Bernhard Arp Sindberg, der af mange kaldes slet og ret “den danske schindler”. Det tilnavn fik han for sin indsats i byen Nanjing, Kina, da han udøvede heltemodige gerninger under Nanjing-massakren i 1937-38.

Som ganske ung arbejdede Arp Sindberg på cementfabrikken F. L. Schmidt i Nanjing, men da den japanske hær i december 1937 erobrede området blev mange steder i byen Nanjing bombet, faktisk blev mere end 300.000 kinesere tortureret, lemlæstet, voldtaget og dræbt af japanske besættelsesstyrker.

Sammen med den tyske ingeniør Karl Günther åbnede Bernhard Arp Sindberg fabrikkens porte for 10.000 flygtende kinesere. For at undgå de japanske bomber malede han Dannebrog på taget af frabrikken, mens han også hejste to Dannebrog. Günther stod for et tysk hagekors-flag. Flagene indikerede to lande, som japanerne ikke var i krig med, og derfor bombede de ikke fabrikken.

En mands forskel

Ved afsløringen af statuen, der er lavet af de to kinesiske billedkunstnere, Shang Rong og Fu Licheng, sammen med danske Lene Desmentik, holdt flere taler. Mest vægt blev dog tillagt majestætens.

– Det er tydeligt, at Bernhard Arp Sindberg har haft stor betydning for Nanjing og hele Kina. Og det var rørende at opleve den varme og hengivenhed, de nærer for Bernhard Arp Sindberg. Han er en påmindelse om, at et enkelt menneske kan gøre en forskel, sagde dronning Margrethe i sin tale ifølge Stiften.dk, der var til stede ved præsentationen i Mindeparken.

Ved afsløringen talte også den kinesiske ambassadør i Danmark, Feng Tie, borgmester Jacob Bundsgaard og kulturrådmand i Aarhus Kommune Rabih Azad-Ahmad. Stiften.dk har dog koncentreret sig om den kinesiske delegation:

– I Nanjing kender alle Sindberg. Kina er et meget stort land, så der er selvfølgelig kinesere, der ikke kender Sindberg, men de fleste gør. Og i Najning gør alle, fortæller professor Yinquan Wang fra Nanjing til avisen.

Powered by Labrador CMS