Dronning Mathilde fylder 50 i dag

Det belgiske kongepar går utraditionelle veje for at støtte udsatte. Dronning Mathilde fylder 50 år 20. januar. Hun er gudmor til prinsesse Isabella

Udgivet Opdateret

Et kig på pressefotos af dronning Mathilde vidner om hendes sociale engagement.

Ved siden af de mere officielle er mange, hvor den belgiske dronning er fotograferet i selskab med udsatte og andre, der til hverdag lever et liv langt fra det kongelige.

Afrikanske asylansøgere, kørestolsbrugere, ensomme unge og ukrainske flygtninge er blandt dem.

Sidstnævnte gav dronningen og kong Philippe sidste år husly. Parret åbnede to af kongehusets bygninger for ukrainere på flugt fra krigen. Det ene i Bruxelles og et andet i Vallonien i den sydlige del af Belgien.

Det er ikke nyt, at kongeparret på den måde hjælper mennesker i nød. Året før husede de tre familier efter oversvømmelser i byen Wallonia.

50 års fødselsdag

Dronning Mathilde, der fylder 50 år 20. januar, er uddannet talepædagog og har desuden en master i psykologi.

Hun blev dronning i 2013, hvor hun og Philippe overtog tronen fra kong Albert og dronning Paola, der abdicerede efter 20 år.

Mødtes på tennisbanen

Jonkvrouw Mathilde d'Udekem d'Acoz, der er af adelig slægt, og kronprins Philippe mødtes på tennisbanen i midten af 1990'erne.

De første år havde de held med at holde forbindelsen skjult for offentligheden, og derfor kom det som en overraskelse for de fleste, da de forlovede sig i 1999.

Samme år blev de gift, og i ægteskabets begyndelse blev der talt om "Mathilde-effekten".

En redning

Mange belgiere betragtede hende som redningen for den 13 år ældre og lidt sky Philippe.

Siden har de sammen aflagt en lang række statsbesøg, men særlig opmærksomhed vakte det, da Philippe som den første belgiske konge i 2022 fordømte det belgiske kolonistyre i DR Congo. Det kostede flere end ti millioner mennesker livet i det afrikanske land under kong Leopold II i begyndelsen af 1900-tallet.

Dronning Mathilde er optaget af socialt arbejde. Hun er uddannet talepædagog og har en master i psykologi. 20. januar fylder hun 50 år. (Arkivfoto).
Dronning Mathilde er optaget af socialt arbejde. Hun er uddannet talepædagog og har en master i psykologi. 20. januar fylder hun 50 år. (Arkivfoto).

Statsbesøg i Danmark

Turen er også gået til Danmark. Blandt andet var kongeparret på statsbesøg 2017, hvor dronningen, kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, prins Joachim og prinsesse Marie tog imod.

Især er der tætte bånd mellem Mathilde og Mary. Senest mødtes de i november på Buckingham Palace i London hos Storbritanniens nye dronning Camilla.

Hun havde i anledning af FN's internationale dag for afskaffelse af vold mod kvinder inviteret til reception.

Gudmor til Isabella

Kontakten mellem det danske og det belgiske kongehus er også af mere privat karakter. Dronning Mathilde er således gudmor til kronprinsparrets ældste datter, prinsesse Isabella.

Selv er dronningen mor til fire børn: prinsesse Elizabeth, prins Gabriel, prins Emmanuel og prinsesse Eléonora.

Familien bor på slottet Laeken i udkanten af Bruxelles.

DRONNING MATHILDE

Fem ting om den belgiske dronning Mathilde, som du måske ikke vidste:  

  • Dronning Mathilde er gift med kong Philippe.
  • Hun blev født den 20. januar 1973 i Uccle, Belgien som grevinde Mathilde d'Udekem d'Acoz.
  • Før sit ægteskab arbejdede hun som talepædagog og som socialrådgiver.
  • Dronning Mathilde er aktivt involveret i forskellige sociale og kulturelle formål - herunder adgang til uddannelse, børns rettigheder og mental sundhed.
  • Hun taler flydende fransk, hollandsk og tysk og har et indgående kendskab til engelsk og spansk.
null
Powered by Labrador CMS